9.6 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

V Šrilanki priznali, da niso upoštevali opozoril pred napadi

Šrilanška vlada je danes priznala, da so storili pomembne napake, tako da niso preprečili terorističnih napadov na velikonočno nedeljo, ki so terjali več kot 350 življenj. Indijska obveščevalna agencija je namreč več tednov pred napadi posvarila Šrilanko in ji predala informacije o načrtih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Ameriški CNN je poročal, da so indijski obveščevalci od domnevnega pripadnika skrajne skupine Islamska država (IS), ki je priprt v Indiji, dobili nenavadno podrobne informacije o prihajajočih napadih. Te informacije so nato predali šrilanškim kolegom. Ti pa informacij niso posredovali premierju ali ministrom, so pojasnili pri šrilanški vladi.

“To je bila resna napaka pri deljenju informacij,” je danes dejal namestnik obrambnega ministra Ruwan Wijewardene. “Vlada mora prevzeti odgovornost,” je dodal.

Potem ko je šrilanški predsednik Maithripala Sirisena v torek napovedal prestrukturiranje vodstva varnostnih sil, je danes k odstopu pozval sekretarja na obrambnem ministrstvu Hemasirija Fernanda in generalnega inšpektorja policije Pujitha Jayasundara. Po oceni predsednika sta odgovorna, da mu nista predala informacij o morebitnih samomorilskih napadih.

Namestnik obrambnega ministra je danes še dejal, da je v Šrilanki ekipa ameriške zvezne policije FBI, pomoč svojih obveščevalcev pa so ponudili še Velika Britanija, Avstralija in Združeni arabski emirati.

Strokovnjaki so sicer v napadih prepoznali nekatere značilnosti napadov IS, a niso uradno potrdili vloge te skrajne skupine v nedeljskih napadih. IS je sicer v torek prevzela odgovornost za napade, a ni podala dokazov za to.

Policija je doslej identificirala osem od devetih samomorilskih napadalcev, vsi pa so iz Šrilanke. Med napadalci je bila tudi ženska. Policija je doslej prijela skupno 60 osumljencev. Ker nekateri še ostajajo na prostosti in po ocenah oblasti nevarnost novih napadov še ni minila, v državi veljajo izredne razmere.

Eksplozije so v nedeljo skoraj sočasno odjeknile v treh polnih cerkvah ob velikonočnih mašah v krajih Negombo, Batticaloa in prestolnici Kolombo ter v treh prestižnih hotelih v prestolnici. Napad na četrti hotel pa so preprečili. Ubitih je bilo 359 ljudi, še okoli 400 poškodovanih pa ostaja v bolnišnicah.

Zadnje novice

Sorodne vsebine