5.9 C
Ljubljana
nedelja, 3 marca, 2024

V središču Aten eksplodirala bomba, vpleteni levičarski gverilci

Piše: C. R. 

Središče grške prestolnice je davi pretresla eksplozija bombe, ki je odjeknila v bližini banke in ministrstva za delo, poroča grška javna radiotelevizija ERT. Po besedah predstavnika policije v eksploziji ni bil nihče poškodovan, je pa precej poškodovala fasade ministrstva in sosednjih stavb.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je eden od atenskih časnikov približno 40 minut pred eksplozijo prejel anonimni telefonski klic z opozorilom, da bo odjeknila eksplozija. Policisti so tako pravočasno zaprli ulico, je sporočila atenska policijska uprava.

Incident preiskuje protiteroristična enota policije. Odgovornost je prevzela prej neznana skupina, imenovana Revolucionarna samoobramba razredov.

Anarhistične in levičarske organizacije so v zadnjih desetletjih večkrat izvedle podobne napade. Sami sebe opisujejo kot urbano gverilo, ki z napadi ruši državo in se želi maščevati za družbene krivice, ki se dogajajo v državi, poroča dpa.

Trenutno vladajoča stranka v Grčiji je Nova demokracija, sicer desnosredinska liberalna stranka. V preteklosti pa so bili v Grčiji na oblasti skrajni levičarji (Syriza).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine