17.6 C
Ljubljana
torek, 22 junija, 2021

V Špansko enklavo prišlo kar 5,000 migrantov v samo enem dnevu

Piše: A.S.

Spletni medij Breitbart je včeraj poročal, da naj bi samo v enem dnevu v Špansko enklavo Ceuto v severni Afriki prišlo vsaj 5,000 novih migrantov. Tretjina naj bi bilo mladoletnih.

Med drugim naj bi šlo za posledice ohladitve odnosov med Španijo in Marokom, ki je glavni partner in zaveznik Španije pri nadziranju migracij v regiji. Razlog za to pa je, da je Madrid dovolil nekemu voditelju militantne skupine, ki se zavzema za odcepitev od Maroka oskrbo v bolnišnici.

Ceuta in Melilla sta dve španski avtonomni mesti na severni obali Afrike, ki veljata za vstopno točko migracij v Evropo. Na stotine migrantov velikokrat tvega resne poškodbe ali celo življenje, da bi preskočili ograje v te dve mesti ter odšli naprej v Španijo in Evropo. Velikokrat se poskušajo tudi pretihotapiti v plovilih.

Vendar pa so migracije v Ceuto, ki je odskočna deska za nadaljnjo pot v Evropo popolnoma ohromile mesto, ki šteje 84,000 prebivalcev, ko se je v enem dnevu vsulo 5,000 migrantov. Število je višje od vseh ostalih letošnjih prihodov migrantov v obe mesti skupaj, in višje tudi od prihodov v prejšnjemu letu, ko je po morju in po kopnem na omenjeno območje vstopilo 2,228 migrantov.

Španske oblasti so v mesto poslale dodatnih 200 policistov, vključujoč tiste, ki so specializirani za obmejni nadzor in za nasilne izgrede. Njihova naloga je pospešiti deportacije migrantov saj Španija ne daje Maročanom azila, čeprav kljub temu sprejema mladoletnike brez starševskega nadzora.

Zadnje novice

Sorodne vsebine