10.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

V Španiji ob morebitni zavrnitvi proračuna verjetno predčasne volitve

Španski premier Pedro Sanchez naj bi razmišljal o razpisu predčasnih parlamentarnih volitev sredi aprila. Namestnica generalnega sekretarja vladajočih socialistov (PSOE) Adriana Lastra je danes potrdila, da so predčasne volitve zelo verjetne, če parlament v sredo ne bo sprejel predloga proračuna, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Če proračun zaradi neodgovornosti strank ne bo sprejet, se bo mandat končal in PSOE bo podprla odločitev, ki jo bo sprejel predsednik vlade,” se je danes na govorice o predčasnih volitvah odzvala Lastrova.

Dodala je, da je razpis predčasnih parlamentarnih volitev odgovornost Sancheza, ki bo sprejel odločitev v dobro Španije, poroča časnik La Vanguardia.

Sanchezovi socialisti v parlamentu zasedajo manj kot četrtino sedežev in že od prevzema vlade lani poleti se ugiba, ali se bo manjšinski vladi uspelo obdržati na oblasti. Premier glede na vladne vire domnevno razmišlja, da bi lahko Španci predčasno volili parlament 14. aprila, obstaja pa tudi možnosti, da bi volitve potekale 26. maja, ko bodo Španci volili svoje evropske poslance in lokalne predstavnike.

Lastrova danes sicer ni komentirala morebitnega datuma predčasnih parlamentarnih volitev, je pa prihodnost vlade povezala z glasovanjem o predlogu proračuna za leto 2019 v parlamentu, ki je načrtovano za sredo. Vlada se namreč bori za zadostno podporo in je odvisna predvsem od manjših strank, med drugim katalonskih zagovornikov neodvisnosti, ki zavračajo predlog proračuna.

Katalonske stranke imajo do srede čas, da premislijo, ali bodo podprle proračun. Vladni vir medtem ocenjuje, da bi lahko z govoricami o predčasnih volitvah dodatno pritisnili nanje, da si premislijo.

Glede na javnomnenjske raziskave namreč po priljubljenosti vodijo konservativne, sredinske in desne stranke, ki glede Kataloniji zagovarjajo ostrejše stališče kot socialisti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine