10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

V Siriji dogovor o evakuaciji civilistov in borcev iz Dume

Zaveznica sirskega režima Rusija je z uporniki dosegla dogovor o evakuaciji civilistov in uporniških borcev iz Dume, zadnjega delčka ozemlja v rokah opozicije v enklavi Vzhodna Guta, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Gre za pomembno zmago sirskega režima.

 

Dogovor po navedbah prorežimskega časnika Al Vatan predvideva, da bodo borci skupine Džaiš al Islam predali težko orožje in odšli na območja pod nadzorom upornikov na severu Sirije, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Že dopoldan se je Rusija z uporniki dogovorila o evakuaciji na stotine civilistov v Idlib. Ta dogovor je zadeval okoli 1300 ljudi.

Ponovno zavzetje Vzhodne Gute bi bilo pomemben mejnik v prizadevanjih sirskega predsednika Bašarja al Asada za osvoboditev ozemlja, ki so ga v sedmih letih državljanske vojne v Siriji zavzeli uporniki.

Sirska vlada je uporniški skupini Džaiš al Islam, katere borci so zadnji ostali v mestu Duma, v sredo zvečer dala 72 ur časa, da zapustijo območje.

Prej sta drugi dve uporniški skupini, Ahrar al Šam in Fajlak al Rahman, ob posredovanju ruske strani dosegli dogovor, da so njune oborožene predstavnike in njihove družine premestili v Idlib.

Evakuacija iz Vzhodne Gute se je začela minuli teden. Zaradi nje je silam sirskega predsednika Bašarja al Asada uspelo, da so okrepile nadzor nad Vzhodno Guto v bližini sirske prestolnice Damask. Vzhodna Guta je bila v zadnjih tednih prizorišče hudega obstreljevanja.

Sirska vojska je v soboto napovedala dokončno izkoreninjenje upornikov iz Dume. V izjavi je sporočila, da bodo nadaljevali “bojevanje na območju Dume za uničenje terorizma”.

Od 18. februarja je režimskim silam s podporo Rusije uspelo s kombinacijo zračnih in kopenskih napadov ter dogovorov o evakuacijah ponovno osvojiti večji del Vzhodne Gute. V spopadih je umrlo več kot 1600 civilistov, več deset tisoč jih je pobegnilo, navaja observatorij.

Zadnje novice

Sorodne vsebine