15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

V Singapurju bo z letom 2022 konec brezplačnega zdravljenja za necepljene

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Jesen je prinesla nove skrbi državam, ki se morajo spoprijemati z negativnimi posledicami, ki jih prinaša covid-19, pri čemer je najbolj obremenjen zdravstveni sistem. V singapurskih bolnišnicah se v večini zdravijo tisti, ki se niso cepili zoper covid-19, zato se je njihova  vlada odločila za strožje ukrepe, saj po novem letu necepljenim ne bodo več krili zdravljenja covida-19. Vsi tisti, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ali starosti ne morejo cepiti, pa bo zdravljenje ostalo brezplačno. 

Singapurski minister za zdravje je dejal, da ne bodo zagotavljali brezplačnega zdravljenja bolezni zaradi covida-19 vseh tistih, ki so se odločili, da se ne bodo cepili. Singapurska vlada je med drugim opazila, da večino sprejetih v bolnišnico ni cepljenih, medtem ko potrebujejo intenzivno bolnišnično oskrbo. “Trenutno necepljene osebe predstavljajo precejšnjo večino tistih, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo in nesorazmerno prispevajo k obremenitvi naših zdravstvenih virov,” je dejal minister. Za vse tiste, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ali starosti ne morejo cepiti, pa bo zdravljenje ostalo brezplačno, je poročal RT.

Pri tem je še poudaril, da necepljeni predstavljajo največkrat hujše primere poteka bolezni in potrebo po intenzivni negi, s čimer še dodatno obremenjujejo zdravstveni sistem. “Zaradi tega bomo od 8. decembra pričeli zaračunavati oskrbo bolnikov s covidom-19, ki se po lastni izbiri niso cepili,” je še dodal. Vlada je sicer še dejala, da trenutno 70-odstotna zasedenost intenzivnih oddelkov še ostaja obvladljiva, a se bojijo, da se jim kaj kmalu lahko zgodi, da bodo bolniki preobremenili bolnišnice in zdravstveno osebje.

Foto: EPA

Tisti, ki so bili cepljeni z enim odmerkom, imajo do konca leta še čas, da se cepijo še z drugim odmerkom na državne stroške, po novem letu pa bodo posamezniki morali plačati zdravljenje covida-19. Do sedaj so vsi prebivalci imeli pravico do brezplačnega cepiva in zdravil z izjemo tistih, ki so se vrnili pozitivni na virus iz tujine.

Otroci in tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti, imajo zagotovljeno brezplačno oskrbo
Vsi tisti, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ali starosti ne morejo cepiti, pa bo zdravljenje ostalo brezplačno, vključno z otroki, mlajšimi od 12 let. “Pacienti, ki niso cepljeni po lastni izbiri, lahko še vedno uporabljajo redne dogovore o financiranju zdravstvenega varstva za plačilo svojih računov, kjer je to primerno,” so še dejali.

Singapur je v zadnjih treh tednih v povprečju zabeležil več kot 3 tisoč novih okužb dnevno, so še sporočili z ministrstva. Po podatkih, ki jih je spremljala Univerza Johna Hopkinsa, je bilo od začetka pandemije konec leta 2019 zabeleženih nekaj več kot 220 tisoč primerov in približno 511 smrtnih žrtev. Skupno je bilo v Singapurju cepljenih že več kot 85 odstotkov prebivalcev z obema odmerkoma in 86 odstotkov z enim odmerkom ter v nasprotju s Slovenijo ni veliko takšnih, ki še niso cepljeni.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine