2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

V Savdski Arabiji tarči napada naftni nahajališči; napad so izvedli jemenski hutijski uporniki, ki jih podpira Iran

V Savdski Arabiji sta bili danes tarči napada z brezpilotnimi letali dve pomembni nahajališči nafte državnega podjetja Aramco na vzhodu države, pri tem pa tudi največja rafinerija nafte na svetu Abkaik. V obeh napadih se je vnel požar, ki pa je pod nadzorom, je sporočilo notranje ministrstvo. Na posnetkih je videti ogenj in gost dim.

Ob Abkaiku je bilo tarča napada tudi drugo največje nahajališče nafte v državi Hurais, poročajo tuje tiskovne agencije. Oblasti so sprožile preiskavo. Odgovornost za napade, do katerih prihaja v času regionalnih napetosti z Iranom, so prevzeli hutijski uporniki iz sosednjega Jemna.

Poudarili so, da gre za zakonit odgovor na vojaško kampanjo koalicije pod vodstvom Savdske Arabije proti njim v Jemnu. Obljubili so, da bo njihova naslednja operacija “še večja in bolj boleča”, je poročala televizija al Masirah, ki je naklonjena upornikom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za napade z brezpilotnimi letali v zadnjih mesecih so oblasti krivile z Iranom povezane hutijske upornike. Ti so sicer prevzeli odgovornost tudi za napad avgusta na nahajališče zemeljskega plina Šajbah blizu meje z Združenimi arabskimi emirati, ki prav tako ni zahtevalo žrtev.

V zadnjih mesecih so hutijski uporniki iz sosednjega Jemna izvedli več napadov z raketami in brezpilotnimi letali na savdska letalska oporišča in druge tarče. Napade so utemeljevali kot maščevanje za letalsko obstreljevanje njihovih območij v Jemnu s strani koalicije pod vodstvom Savdske Arabije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine