-2.4 C
Ljubljana
sobota, 28 januarja, 2023

V ruskih napadih z brezpilotnimi napadi na Kijev in Sumi najmanj šest mrtvih, Putin zadovoljen, ker so bile po njegovo zadete vse tarče

Piše: C. R., STA

V današnjih napadih Rusije na Kijev in mesto Sumi na vzhodu Ukrajine je bilo po navedbah tamkajšnjih oblasti ubitih najmanj šest ljudi. V Kijevu so tri osebe umrle v napadu na stanovanjsko zgradbo z dronom. Več sto krajev je ostalo brez elektrike. Rusija je medtem sporočila, da so njeni droni in rakete danes zadeli vse predvidene tarče.

Ukrajinsko prestolnico Kijev je davi napadlo več deset dronov kamikaz. Gre za brezpilotne letalnike, ki naj bi jih Rusiji dobavljal Iran. Ti lahko več ur lebdijo v zraku, nato pa se spustijo nad tarčo in eksplodirajo. Ukrajina trdi, da jih je Rusija uporabila že v preteklosti, Iran pa zanika, da bi jih dobavljal Rusiji.

Eden od dronov je zadel stanovanjski blok v okrožju Ševčenko. Izpod ruševin so po navedbah predstavnika urada ukrajinskega predsednika Kirila Timošenka doslej rešili 19 ljudi, najmanj trije pa so v napadu umrli. Kijevski župan Vitalij Kličko je sporočil, da je med ubitimi mlad zakonski par, ki je pričakoval otroka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O novih ruskih napadih so sicer danes poročali z različnih koncev Ukrajine. V vzhodni regiji Sumi so bili zjutraj po navedbah tamkajšnjega guvernerja Dmitra Živickega ubiti trije ljudje, potem ko so tri rakete zadele “objekt civilne infrastrukture”.

Ukrajinski premier Denis Šmigal je pred tem sporočil, da je Rusija v treh regijah – Kijevu, Sumiju in osrednji regiji Dnepropetrovsk – danes zadela kritično infrastrukturo, pri čemer je bilo več ljudi ubitih in ranjenih, več sto krajev pa je ostalo brez elektrike.

Ruska vojska je medtem nekaj ur po napadih sporočila, da je zadela “vse predvidene tarče” v Ukrajini. “Ruske oborožene sile so nadaljevale z napadi z visoko natančnim in orožjem dolgega dosega (…) na vojaške poveljniške in nadzorne objekte ter na energetski sistem Ukrajine,” so še zapisali na ruskem obrambnem ministrstvu.

Mihajlo Podoljak iz urada ukrajinskega predsednika pa je zahteval sankcije proti odgovornim, in sicer zahteva izključitev Rusije iz skupine G20.

“Tisti, ki dajejo ukaze za napade na kritično infrastrukturo (…) in organizirajo popolno mobilizacijo, da bo fronta prekrita s trupli, ne more sedeti za isto mizo z voditelji G20,” je poudaril.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine