28.4 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

V Rusiji zaprli muzej gulagov, muzej, ki je vir zgodovinske resnice in svobode

V mestu Joškar-Ola na zahodu Rusije so najverjetneje pod pretvezo, da je stavba dotrajana, zaprli muzej, posvečen zgodovini gulagov. Kot je v petek povedal direktor Nikolaj Arakčejev, nimajo več dostopa do muzeja.

“Včeraj so tudi poskušali zaseči zbirke, najverjetneje na zahtevo mestne hiše,” je povedal za francosko tiskovno agencijo AFP.

Neimenovani predstavnik ministrstva za kulturo je povedal, da so zgradbo zaprli zaradi njene dotrajanosti, zaradi česar naj bi bila nevarna za obiskovalce. Arakčejev je te navedbe zanikal in povedal, da je obnove potrebna le streha.

Arakčejev je bil v preteklosti vojak, zadnjih nekaj let pa je delal v lokalni podružnici nevladne organizacije Memorial, ki se osredotoča na človekove pravice in represijo v času Sovjetske zveze. Več desetletij se je trudil identificirati in kategorizirati ostanke žrtev Stalinovega režima v bližnjih gozdovih. Kot je dejal, to ni bilo pogodu lokalnim oblastem. “Želijo uničiti muzej, ki je vir zgodovinske resnice in svobode,” je prepričan.

Rezultat iskanja slik za Йошкар-Ола музей ГУЛАГ

Ruski zgodovinar Sergej Prudovski je na začetku junija povedal, da so oblasti ukazale uničenje dokumentov o gulagih. Ugledni zgodovinar Jurij Dimitrijev, ki je prav tako preučeval to zgodovinsko obdobje, pa se mora zagovarjati zaradi domnevnega spolnega napada, zaradi česar mu grozi do 20 let zapora.

Gulagi so bila v Sovjetski zvezi kazenska taborišča za zapornike, zlasti politične, v katerih se je znašlo več milijonov ljudi. Pod predsednikom Vladimirjem Putinom so si ruske oblasti začele prizadevati zmanjšati pomen grozodejstev, ki so se dogajale v teh taboriščih.

Omenjeni muzej so že več let poskušali zapreti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine