33.1 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

V Rusiji začel veljati sporni zakon o internetu, ki ruskim oblastnem omogoča osamitev interneta v državi

V Rusiji je danes začel veljati sporni zakon o internetu, ki ruskim oblastnem omogoča osamitev interneta v državi. Oblasti trdijo, da je cilj zakona zaščititi Rusijo pred kibernetskimi grožnjami, kritike pa skrbi, da bo še okrepil cenzuro na spletu. Organizacija Novinarji brez meja je zakon danes označila za nevaren korak.

 

Zakon, ki ga je sredi aprila potrdila duma, maja pa ga je podpisal predsednik Vladimir Putin predvideva vzpostavitev neodvisne infrastrukture za ruski internet, imenovan Runet, ki bo Rusiji v primeru kibernetskega napada omogočil prekinitev povezav s svetom.

Zagovorniki zakona pravijo, da gre za vprašanje nacionalne varnosti. Neodvisni internet bo lahko deloval tudi, ko bodo prekinjene povezave s strežniki zunaj Rusije. To pomeni, da bo Rusija pripravljena, če jo bodo druge države želele odklopiti od interneta, pojasnjujejo.

Glavni nadzorni organ, ki bo v primeru napada prevzel nadzor nad internetom, bo ruski telekomunikacijski regulator Roskomnadzor. Glede na določbe zakona bodo morali vsi ponudniki interneta poročati Roskomnadzoru o poteku spletnega prometa in svojih strankah.

Eden od ciljev zakona je po navedbah oblasti tudi ohraniti čim več podatkov, ki si jih izmenjujejo ruski uporabniki interneta, znotraj državnih meja. S tem naj bi ruske uporabnike zaščitili pred zunanjimi grožnjami.

A aktivisti opozarjajo, da bodo novi ukrepi na koncu uperjeni proti kritikom Kremlja, ne pa proti zunanjim sovražnikom. Organizacija za svobodo medijev Novinarji brez meja je danes posvarila, da novi zakon “dviguje cenzuro interneta v Rusiji na novo raven”. Kot pojasnjujejo kritiki, nova zakonodaja omogoča oblastem, da na spletu blokirajo vsebine, ne da bi javnost obvestile, kaj so blokirale in zakaj.

V Moskvi so marca po potrditvi predloga zakona v prvem branju v parlamentu izbruhnili protesti, ki se jih je udeležilo več tisoč ljudi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine