7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

V primeru neuspeha zajezitve širjenje bolezni lahko umre 150 milijonov ljudi

Svetovno priznani epidemiolog dr. Igor Rudan je predstavil svoje ukrepe in videnje epidemije koronavirusa v Evropi ter njegove posledice na zdravstveno politiko v Evropi. V svoji kolumni se tako sprašuje, kaj so bili vzroki za epidemijo koronavirusa v evropskih državah. Aktualno epidemijo koronavirusa pa povezuje z virusoma SARS in MERS, ki sta predhodnika današnjega virusa COVID-19. Če pandemija koronavirusa okuži celotno prebivalstvo na Zemlji, lahko pride do 150 milijonov smrtnih žrtev.

Hrvaški epidemiolog dr. Igor Rudan se med drugim sprašuje, ali si bomo v prihodnosti zapomnili sedanjo pandemijo koronavirusa kot bolezen, ki bo uničila svetovno populacijo, ali jo bomo z nekaterimi pametnimi in strogimi ukrepi skupaj premagali.

V preteklosti se je človeštvo soočilo s SARS-om in MERS-om. Vendar so strokovnjaki ta dva virusa hitro zaustavili, saj so znanstveniki in epidemiologi hitro ugotovili sestavo in značilnosti virusa. Oba virusa sta bila napoved za današnji COVID-19, ki sedaj najbolj pustoši po evropskih državah. SARS in MERS sta bila manj smrtonosna kot koronavirus, saj so okužene hitro spravili v osamitev in karanteno.

V primeru okužbe celega sveta lahko umre 150 milijonov ljudi
Dr. Rudan ponozari smrtnost virusa s primerom, da vsak virus na svetu zahteva med 1 do 3 % smrtnosti v primeru, da se ne zajezi. Zato opozarja, če ne bomo uspeli zajeziti epidemije koronavirusa v najbolj kritičnih žariščih sveta, bi lahko okužba prešla na cel svet. V primeru, da bi se resnično okužila celotna zemeljska obla, bi lahko število umrlih naraslo na 150 milijonov, poroča Index.

Ali je vsem jasno, da je COVID-19 resnejši pojav od gripe
V medijih so se pojavljale večinoma netočne informacije, da ima koronavirus podobne simptome kot gripa. Vendar se je kasneje izkazalo, da to ni res. Prva razlika je v možnosti cepljenja. Vsako leto se posameznik lahko cepi proti gripi, medtem ko cepivo za koronavirus ne obstaja.  Zato dr. Rudan opozarja na eksponentno rast števila okuženih. Z enega okuženega posameznika skoči številka na 4, s štiri na 16, s 16 na 128. V primeru takih številk, če ne zajeziš širjenja bolezni, lahko številka naraste na 800 tisoč obolelih. To so ugotovili Kitajci, ko so jim stvari ušle izpod nadzora in so razglasili popolno karanteno v najbolj ogroženih zdravstvenih območjih na Kitajskem. To pa je tudi eden najbolj resnih in rigoroznih ukrepov za evropske države, ki se sedaj borijo za zajezitev koronavirusa v Evropi.

Celotni članek hrvaškega epidemiologa dr. Igorja Rudana si lahko preberete TUKAJ.

Luka Perš/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine