22 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

V primeru jedrskega napada lahko Rusija pričakuje “fizični odgovor” zaveznic Ukrajine

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

Ruski jedrski napad bi po vsej verjetnosti sprožil “fizični odgovor” ukrajinskih zaveznikov in potencialno tudi zveze Nato. Tako meni visok uradnik zavezništva. 

Kakršnakoli uporaba jedrskega orožja s strani Moskve, bi imela nepredstavljive posledice za Rusijo. V to je prepričan visok uradnik zveze Nato. Skoraj zagotovo bi prišlo do fizičnega odziva številnih zaveznikov, potencialno pa tudi zveze Nato kot takšne. Uradnik je prepričan, da Moskva uporablja svoje grožnje zato, da odvrača zavezništvo in druge države od neposrednega vstopa v rusko vojno proti Ukrajini, poroča The Guardian.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred dnevi dejal, da je Rusija že začela pripravljati svoje ljudi na morebitno uporabo jedrskega orožja proti Ukrajini. To pomeni resno nevarnost. Zelenski je dodal, da tega sicer še niso pripravljeni narediti, so pa o zadevi že začeli govoriti, pri čemer še ne vedo, ali ga bodo tudi dejansko uporabili. Kot je še dejal, je že govoriti o tem nevarno. Zavrnil je trditve, da je pred dnevi pozval k preventivnim jedrskim napadom na Rusijo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski svari pred vse hujšo retoriko, ki prihaja iz Kremlja. (Vir: EPA)

Ukrajinski predsednik je v nedavnem nagovoru avstralskemu inštitutu Lowy pozval k “preventivnim udarcem, preventivnemu delovanju”. Dodal je, da je čakati, da najprej pride do jedrskega napada, nespametna poteza. Kot preventivni ukrepi so mišljene nenasilne poteze, kot so dodatne sankcije proti Rusiji. Prepričan je, da se je treba posluževati preventivnih “udarcev”, ne pa “napadov”. Po izjavi ukrajinskega predsednika so predstavniki ruskih oblasti obsodili poziv Zelenskega k nasilju.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine