23.8 C
Ljubljana
nedelja, 28 maja, 2023

V Pragi 200.000 gospodinjstev ostalo brez elektrike

Piše: Ivan Šokić

V četrtek, 2. junija 2022 je v Pragi 200.000 gospodinjstev ostalo brez elektrike. Razlog naj bi bila tehnična napaka.

Velik del češke prestolnice je po trditvah šeškega elektrooperaterja ČEPS ostal brez elektrike zaradi tehnične napake. To je vplivalo na nadaljnje obratovanje večjega dela centra in ostalih predelov mesta. Izpad elektrike je trajal eno uro.

Pri ČEPS so pojasnili, da so težave z elektriko povzročile težave s pritiskom plina, zaradi česar se je ena od električnih postaj zasilno ustavila.

Izpad elektrike je prizadel tudi obratovanje mestnega tramvaja, omejen pa je bil tudi železniški promet. Gasilci so v večih predelih mestih javnost obvestili o poteku reševalnih akcij. Večinoma je šlo za ljudi, ki so ostali ujeti v dvigalih. Bolnišnice so imele pripravljene rezervne generatorje.

Zaradi izpada elektrike je prišlo tudi do padca interneta, kar je prizadelo tudi določene spletne medije, radijske postaje in televizijske programe.

“Izpad elektrike je v glavnem grožnja za urbana področja. Ko nekomu v podeželski hiši zmanjka elektrike, se lastnik lahko znajde. Ko se isto zgodi v nebotičniku v centru, kjer je vse vključno s klimo, gretjem in toplo vodo odvisno od elektrike se pojavijo težave. Ni razloga da bi se bali vsakega izpada elektrike. Naša družba bi se morala znati spopadati s takšnimi primeri. A v mestih lahko tak izpad elektrike vodi do boja za golo življenje,” je povedal nekdanji župan Prage Tomáš Hudeček.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine