4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 marca, 2023

V poplavah v JAR umrlo najmanj 443 ljudi

Piše: Ivan Šokić

V Južnoafriški Republiki je zaradi poplav v provinci KwaZulu-Natal umrlo najmanj 443 ljudi. Oblasti so v odziv aktivirale deset tisoč vojakov, ki bodo pomagali pri reševanju ljudi in odpravljanju nastale škode.

Premier province KwaZulu-Natal Sihle Zikalala je šest dni trajajoče hudo deževje, ki je povzročilo poplave označil za najhujšo katastrofo, ki je prizadela provinco po dolgem času. V poplavah je urlo 443 ljudi, še 63 pa je pogrešanih.

Južnoafriška vojska je medtem sporočila, da bo za pomoč pri odpravljanju posledic naravne katastrofe v provinco poslala deset tisoč vojakov. Zaradi skoraj teden dni dolgih neviht v jugovzhodni obalni provinci je brez domov ostalo več deset tisočev ljudi, poplave pa so uničevale lokalno infrastrukturo, domove in komercialne stavbe.

Poplave so prizadele tudi največje pristanišče v državi v Durbanu. Južnoafriška centralna banka je prejšnji teden opozorila, da je visoka inflacija ogrožala nadaljnje ekonomsko okrevanje. Kakšen bo končni učinek naravne katastrofe na najbolj gospodarsko razvito provinco v državi še ni znano, a analitiki predvidevajo, da je so pred JAR težki časi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine