9.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

V poljskem mestu Vroclav 42. Evropsko srečanje mladih; tam tudi več kot 300 Slovencev

V poljskem mestu Vroclav od danes do 1. januarja poteka 42. Evropsko srečanje mladih. Srečanje vsako leto poteka v enem izmed evropskih mest, kjer mladi v preprostem taizéjskem duhu skupaj pričakajo novo leto. Letos poteka pod geslom Vedno na poti, nikoli izkoreninjeni, udeležuje pa se ga tudi več kot 300 Slovencev.

 

T. i. romanje zaupanja na zemlji pripravlja Skupnost bratov iz Taizéja, namenjeno pa je mladim med 16. in 35. letom. Iz vse Evrope in drugih celin se srečanja udeleži približno 15.000 mladih, tako kristjanov, kot tudi pripadnikov drugih verstev in neverujočih. Namen srečanja je, da mladi v družbi vrstnikov iz cele Evrope izkusijo duha ekumenizma, imajo preko molitev, ki potekajo trikrat na dan, možnost izkusiti zbranost, tišino in bližino boga, hkrati pa prejeti izkušnjo mlade Cerkve in deliti izkušnje z mladimi iz Evrope in sveta.

Geslo letošnjega srečanja je citat poljske svetnice Urszule Ledohowske Vedno na poti, nikoli izkoreninjeni, nanj pa se nanaša tudi celoten program srečanja, je za STA dejala Monika Gril iz zavoda Katoliška mladina.

Mladi se na srečanju trikrat dnevno udeležijo taizéjskih molitev, program pa zajema še pogovore v manjših mednarodnih skupinah, delavnice, prostovoljno delo, spoznavanje lokalnih skupnosti, nekateri pa čas izkoristijo tudi za ogled mesta. Letos so delavnice razdeljene na štiri tematske sklope: duhovnost, Cerkev, solidarnost in družba ter umetnost in vera. Mladi se delavnic lahko udeležijo glede na to, kaj jih najbolj zanima.

Koledarsko leto mladi sklenejo z molitvijo za mir, tej pa sledi festival narodov – novoletna zabava, ki jo oblikujejo udeleženci. Evropska srečanja mladih so posebna tudi v tem, da mlade prostovoljno in brezplačno gostijo lokalne družine. Na prvi dan novega leta mladi ostanejo pri svojih gostiteljih, ki jim navadno pri kosilu predstavijo tradicionalne jedi in običaje.

Kot je dejala Monika Gril se mladi tega srečanja udeležujejo iz različnih razlogov. Nekateri želijo podoživeti izkušnjo skupnosti iz Taizéja, videti prijatelje iz drugih držav in srečati taizéjske brate, drugi ga vidijo kot alternativo klasičnim doživetjem novega leta. “Tukaj doživiš nek mir, se odmakneš od tistega predbožičnega vrveža, se prideš malo umirit. Zelo pomembna stvar pa je, da doživiš močno izkušnjo gostoljubnosti in zaupanja,” je še povedala Grilova.

Zadnje novice

Sorodne vsebine