3.7 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

V Parizu ob koncu tedna demonstracije rumenih jopičev zaradi visokih cen bencina

V Franciji protestniki že več dni zaradi visokih cen bencina blokirajo številne cestne povezave po državi. Ob koncu tedna so protesti proti visokim cenam bencina in predsedniku države Emmanuelu Macronu napovedani tudi v prestolnici Pariz. Danes je tu že izbruhnilo več spopadov med protestniki in policijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Načelnik francoske policije Michel Delpuech je napovedal, da so v mestu vzpostavili številna varnostna območja, kjer protesti ne bodo dovoljeni. V francoskem glavnem mestu pričakujejo na tisoče protestnikov. Shode bo spremljajo približno 3000 policistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danes zjutraj se je na Elizejskih poljanah že zbralo več tisoč protestnikov, ki so zahtevali odstop Macrona. Tu so se spopadli tudi z varnostnimi silami, ki so jim preprečili nadaljevanje pohoda proti Trgu sloge.

Oblasti so namreč zaradi bližine predsedniške palače na tem območju prepovedale demonstracije. Protestniki pa naj bi to varnostno območje kljub temu poskušali prebiti večkrat, kar pa jim je policija preprečila. Pri tem so morali sicer večkrat uporabiti solzivec.

Današnje incidente na protestu je policija pripisala “prisotnosti članov skrajnih desničarjev, ki so nadlegovali varnostne sile”.

Neenotno gibanje rumenih jopičev, ki se je poimenovalo po varnostnih jopičih v vozilih, protestov sicer ni ustrezno prijavilo, zaradi česar ni natančno znano, kje in kdaj se bodo protestniki zbirali.

Na družbenem omrežju Facebook je sicer udeležbo na protestu na Trgu sloge potrdilo več kot 35.000 ljudi.

V mestu Angers na zahodu države je v petek zvečer eden od pripadnikov gibanja sprožil obsežno policijsko akcijo, ko se je pojavil v avtopralnici v okviru nakupovalnega centra z eksplozivom okoli vratu.

Po večurnih pogajanjih s policijo se je predal in pojasnil, da je s svojo akcijo želel doseči, da bi predstavnike rumenih jopičev sprejel francoski predsednik.

Zadnje novice

Sorodne vsebine