19.7 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

V Panami se je zaključil Svetovni dan mladih, papež posvaril mlade, naj se ne ukvarjajo preveč s spletom

Papež Frančišek je danes z veliko mašo zaključil letošnje srečanje mladih katoliških vernikov z vsega sveta, imenovano Svetovni dan mladih. “Pozivam vas, naj se vnema teh dni ne ohladi,” je mladim romarjem dejal Frančišek. “Vrnite se v svoje župnije in skupnosti, k svojim družinam in prijateljem, in delite svojo izkušnjo z njimi,” je dejal.

 

 

“Smo na potovanju. Nadaljujte svojo hojo, še naprej živite vero in jo delite z drugimi. Ne pozabite, da niste jutri, niste vmesni čas, ste zdaj za Boga,” je ob slovesu od mladine dejal papež. “In prosim, ne pozabite moliti zame,” je še dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Razkril je še, da bo prihodnji Svetovni dan mladih potekal leta 2022 v Lizboni.

Preden odleti nazaj proti Rimu, se bo poglavar katoliške cerkve v Panami še srečal z mladimi, ki so okuženi z virusom hiv oziroma so zboleli za aidsom. Popoldne se bo na stadionu še zahvalil na stotine prostovoljcem, ki so omogočili izvedbo Svetovnega dneva mladih.

Papež se je v Panami mudil od srede. Obisk je izkoristil za več pozivov k zaščiti migrantov, med drugim je menil, da “nima smisla” vsakega migranta označevati za “grožnjo družbi”. Izpostavil pa je tudi druge težave regije, kot so revščina, tihotapljenje mamil, nasilje ter regionalno “kugo” umorov žensk.

Danes je pozval tudi k “pravični in mirni” rešitvi krize v Venezueli.

Dotaknil se je tudi teme spolnih zlorab, ki pretresa cerkev. V soboto je v pridigi, namenjeni duhovnikom in semeniščnikom, dejal, da je Cerkev ranil greh spolnih zlorab. To vprašanje je znova izpostavil na kosilu z desetimi mladimi romarji, ko je spolne zlorabe duhovnikov označil za “grozljiv zločin”, je povedal eden od udeležencev.

Kasneje je 600.000 mladim ob sobotnem nočnem bedenju na srce položil, naj zavrnejo skušnjavo, da bi živeli življenje na spletu. Življenje ni “v oblaku, kjer čaka, da ga naložimo, nova aplikacija, ki naj bi jo odkrili, ali tehnika duševne rasti”, je dejal.

“Ni dovolj, da ste ves dan povezani. Počutiti se spoštovanega in povabljenega k sodelovanju je več od zgolj biti na spletu,” je opozoril. Pozval je mlade, naj poiščejo področja, kjer se bodo “z rokami, srcem in glavo” čutili del večje skupnosti, ki “vas potrebuje in ki jo tudi vi potrebujete”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine