10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

V novi številki Demokracije: Mrtvec z obdukcije ni Miro Ćalušić

Hrvaški raziskovalni novinar spletnega portala Dnevno.hr Marin Vlahović, s katerim je avtorica tega prispevka sodelovala že večkrat, se je dokopal do uradnih dokumentov obdukcije »umrlega« Mira Ćalušića, ki zgodbo o smrti obsojenega oderuha postavi na laž.Hrvaški raziskovalni novinar spletnega portala Dnevno.hr Marin Vlahović, s katerim je avtorica tega prispevka sodelovala že večkrat, se je dokopal do uradnih dokumentov obdukcije »umrlega« Mira Ćalušića, ki zgodbo o smrti obsojenega oderuha postavi na laž.

 

Uredništvo Demokracije je pridobilo dokument, to je zunajsodno ugotovitev in mnenje, kjer forenzični strokovnjak za informatiko, telekomunikacije in biometriko (celoten dokument ter ime in priimek forenzika sta znana uredništvu) ugotavlja: »V skladu z ugotovitvami v tem poročilu imam naslednje mnenje: S primerjavo elementov slike obraza na ravni ušes in oči zaključujem, da gre skoraj gotovo za eliminacijo, torej je mogoče sklepati, da obstaja verjetnost, da fotografija obraza osebe z obdukcije ne pripada fotografiji obraza osebe, posnete v sodni dvorani, za katero pa je nedvomno mogoče trditi, da pripada Miru Ćalušiću.« 

Kdo je Miro Ćalušić?Na dan svoje smrti, 14. marca 2018, je bil Miro Ćalušić na rdeči tiralici Interpola. Čalušić je namreč s pollegalnimi sredstvi prišel do velikega premoženja, zaradi goljufije pa je pristal na sodišču. Spomnimo. Mira Ćalušića so aretirali januarja 2013 zaradi suma, da je dajal oderuška posojila, šele julija 2017 pa je bil nepravnomočno obsojen. Obsojen je bil zaradi oškodovanja (približno 30 milijonov kun) 20 državljanov, saj jim je zaračunal nesorazmerno visoke obresti. V skladu s sodbo je moral vrniti 27,8 milijona kun nezakonitega zaslužka, na zagrebško okrožno sodišče pa je bila vložena pritožba.

(Celoten članek si preberite v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine