12.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

V Nigeriji aretiran novinar, ki je poročal o islamističnem nasilju nad kristjani

Piše: A. S.

Ameriški neodvisni medij Epoch Times je obsodil aretacijo novinarja Luke Binniyata v Nigeriji, zaradi tega ker je poročal o džihadističnem preganjanjanju kristjanov v tej zahodnoafriški državi.

Binniyat je za omenjeni časopis nedavno napisal članek z naslovom »V Nigeriji policija javno obsoja pokole, vendar pa ne opravlja nobenih aretacij«. V članku je omenjal zakonodajalce, ki javno sicer kritizirajo vlado, ker ni sposobna zaščititi kristjanov, vendar pa tudi sami niso sposobni zaustaviti islamističnega preganjanja le teh.

Epoch Times, ki deluje na globalni ravni, se je v preteklosti že večkrat soočal z napadi in pritiski zaradi svojega načina poročanja o Kitajski, saj gre za protikomunistično naravnan medij. Tako so bile pisarne tega medija v Hong Kongu že večkrat napadene, celo požgane, zaradi svoje podpore demokratičnemu in protikomunističnemu gibanju, ki se je tam pojavilo leta 2019. Po drugi strani ima Kitajska komunistična partija tesne povezave z Nigerijo, vendar pa zaenkrat ni dokazov, da bi stala za aretacijo omenjenega novinarja.

Policija je priprla Binniyata 4. novembra, kljub temu pa zaenkrat še ni znano česa naj bi bil obtožen. Najbolj verjetno je, da bo obtožen »širjenja neresnic« zaradi svojega poročanja o muslimanski milici ljudstva Fulani.

Džihadisti, ki pripadajo ljudstvu Fulani terorizirajo krščanske skupnosti na severu države že več let. V letu 2018 so povzročili več smrti od zloglasne skupine Boko Haram, islamistične organizacije povezane z Islamsko državo. Napadi islamistične Fulani skupine, znane tudi kot Fulani pastirji, velikokrat vključujejo požige celotnih vasi in pobijanje z mačetami.

Nigerijski predsednik Buhari, ki je tudi sam etničen Fulani, je leta 2015 znova prišel na oblast v veliki meri, ker je obljubil, da bo obračunal z Boko Haram. Vendar pa se po drugi strani skorajda ne posveča džihadističnim napadom na severu države.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine