17.1 C
Ljubljana
nedelja, 28 maja, 2023

V nemškem Dusseldorfu dvojezični ulični znak v arabščini

Piše: A. S.

Nemčija se že desetletja sooča z množičnimi migracijami in veliko demografsko zamenjavo. To se odraža tudi v sami nemški družbi in v nemških mestih, kjer Nemci postajajo manjšina. V nekaterih četrtih nemških mest ni več slišati nemškega jezika, medtem ko naj bi bilo v Nemčiji že več kot 2.500 džamij. Sedaj pa se je prvič pojavila dvojezična ulična tabla v arabščini.

V mestu Dusseldorf se je pojavila ulična tabla v arabščini, kar so podrla islamska združenja in stranka Zelenih. Lokalna podružnica slednje je ob novi dvojezični tabla v svoji izjavi zapisala: »Dvojezični ulični znaki so simboličen izraz družbenega vključevanja. Kažejo, da se ljudje poistovečajo s svojim okrožjem in z raznolikostjo le-tega«. Ob tem so dodali, da si »več generacij ljudi in družin maroškega in magrebskega porekla, ki so pomagali graditi Nemčijo, in živeli v tem okrožju, zasluži spoštovanje in občudovanje«.

Predsednik Centralnega sveta muslimanov v Nemčiji Aiman A. Mazyek, je na svojem Twitter profilu zapisal, da je mesto Dusseldorf pokazalo spoštovanje do »Nemcev migrantskih korenin«. Po drugi strani so nekateri novo dvojezično tablo kritizirali in ob tem opozorili, da gre za arabizacijo Nemčije. »Nemščina je edini uraden jezik v Nemčiji, ne klingonščina ali arabščina«, je zapisal nek uporabnik Twitterja.

Po drugi strani je bila nad znakom navdušena tudi maroški generalna konzulatka v Nemčiji, Lalla Loubna Ait-Bassidi, ki je »hvaležna, da se integracija izraža na način, ki ga lahko razumejo ljudje iz dvajsetih arabskih narodov«. Po njenem mnenju novi znak simbolizira raznolikost Dusseldorfa.

Sicer je načrtovanih zaenkrat še deset tovrstnih dvojezičnih znakov v drugih nemških mestih, tudi v Dusseldorfu, ki ima poleg arabskega tudi japonski dvojezični znak.

Gre za stopnjevanje velike demografske zamenjave v kulturnem in družbenem smislu? Raziskovalni center Pew Research v svojih raziskavah kaže, da bi se lahko število muslimanov v Evropi potrojilo v naslednjih tridesetih letih, kar bi pomenilo, da bi bilo do takrat kar 75 milijonov muslimanov na stari celini. Med drugim je v Nemčiji živeč iranski avtor in komentator Behzad Karim Khani že napovedal, da bodo migranti podedovali Nemčijo od Nemcev, ki izginjajo.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine