14.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

V Nemčijo prispelo letalo z evakuiranimi iz Kitajske

V Frankfurtu je popoldne pristalo letalo z več kot 120 potniki, ki so jih zaradi novega koronavirusa evakuirali iz kitajskega mesta Wuhan. Na letališču jih je pregledalo zdravstveno osebje in tisti, ki ne bodo kazali znakov okužbe, bodo predvidoma 14 dni v karanteni v vojaškem oporišču blizu Stuttgarta, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je danes zatrdil, da nihče od evakuiranih na letalu pred poletom ni kazal simptomov okužbe z novim virusom, ki je na Kitajskem doslej zahteval 259 življenj.

Letalo, na katerem sta bila 102 evakuirana nemška državljana in 26 tujih, je v Frankfurt prispelo z zamudo, saj mu v Moskvi niso dovolili pristati, da bi natočilo gorivo. Na tamkajšnjem letališču so pojasnili, da “ni bilo prostih kapacitet”, airbus A310 nemške vojske pa je postanek za gorivo nato naredil v Helsinkih.

Francija evakuacijo državljanov EU načrtuje za nedeljo. Poleg Francozov so po poročanju tujih tiskovnih agencij med njimi tudi avstrijski in hrvaški državljani. V Evropo bodo po napovedih prispeli v nedeljo dopoldne, in sicer najprej v južnofrancosko letalsko oporišče Istres-Le Tube. Avstrijske državljane bodo nato po napovedih z letalom avstrijske vojske prepeljali v Avstriji, hrvaški pa se bodo v domovino vrnili po 14 dneh v karanteni.

Velika Britanija je danes sporočila, da iz Kitajske začasno umika svoje diplomatsko osebje z družinami, potem ko so se za podoben ukrep ta teden odločile ZDA. V teku je tudi postopek evakuacije Poljakov, ki želijo zapustiti Wuhan. Za evakuacijo svojih državljanov iz 11-milijonskega Wuhana, ki velja za žarišče izbruha novega virusa, sta se med drugim odločili tudi japonska in Južna Koreja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine