14.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

V Nemčiji število okužb s koronavirusom spet narašča: Strogi ukrepi so v veljavi še naprej!

Po prvotnem padcu okužb v Nemčiji smo ponovno priča povečanem številu okužb – skoraj 1500 dnevno. Po poročanju Daily Mail naj bi v tem tednu naraščale okužbe vsak dan v tednu. Posledica povečanih okužb bi se lahko pokazala zaradi ponovnega odprtja trgovin, čeprav strokovnjaki trdijo drugače, zato dodatnega umikanja ukrepov v naslednjem tednu še ni na vidiku.

Zaenkrat želijo še zadržati omejevalne ukrepe, saj kot pravijo, inkubacijska doba virusa traja dva tedna, zato v naslednjem tednu pričakujejo še porast števila okužb, nato pa naj bi krivulja začela padati. Ko bo število obolelih postalo obvladljivo za zdravstvo, bodo tudi ukrepi postali ohlapni.

Kanclerka Angela Merkel je poudarila, da bodo v primeru povečanega števila okužb začeli zopet zaostrovati ukrepe. V primeru pozivnih rezultatov bodo sprostili ukrepe po 10. maju. Prav tako je zelo malo znanega o dolgotrajnih učinkih virusa, zato ne želijo prehitevati. Ideja je, da bi virus pričeli nadzorovati skozi povečano testiranje in sledenju kontakta. Takšna strategija se je pokazala za zelo dobro v državah, kot sta Južna Koreja in Kitajska.

Negativni vplivi na nemško gospodarstvo
Koronavirus ima velik vpliv na gospodarstvo, kot tudi na zaposlenost prebivalstva. V Nemčiji so v mesecu aprilu zabeležili 0,3 milijona brezposelnih več kot v mesecu marcu, 10,1 milijona delavcem pa so podjetja skrajšala delovni čas. Če to primerjamo z letom 2009, je imelo komaj 3,3 milijona delavcev skrajšan delovni čas. Strokovnjaki celo napovedujejo največjo krizo v Nemčiji po drugi svetovni vojni, saj bi po nekaterih napovedih padec BDP-ja znašal 6,3 odstotne točke.

Podobno kot v Sloveniji se je tudi Nemčija odločila poskusiti ublažiti posledice krčenja gospodarstva skozi ukrep ogromne finančne pomoči. Ta ukrep naj bi pomagal ohraniti obstoječo ekonomsko sliko in možnost spodbude za 5,2 odstotkov gospodarske rasti v letu 2021.

Hana Murn/Nova24TV

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine