14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

V napadu z nožem na francoskem konzulatu v Savdski Arabiji ranjen varnostnik

Savdski državljan je danes na francoskem konzulatu v Džedi z nožem zabodel varnostnika in ga pri tem ranil. Napadalca so že prijeli, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdile savdske oblasti in francosko veleposlaništvo.

 

“Napadalca so savdske varnostne sile prijele takoj po napadu. Varnostnika so prepeljali v bolnišnico, njegovo življenje ni ogroženo,” so sporočili z veleposlaništva.

Napad v Savdski Arabiji se je zgodil kmalu po napadu z nožem v Nici v Franciji, v katerem so po po navedbah policije umrle tri osebe umrle, šest drugih pa je bilo ranjenih.

Policija v provinci Meka je potrdila, da je bil napadalec Savdijec, ni pa navedla državljanstva varnostnika, ki naj bi bil lažje poškodovan.

Francosko veleposlaništvo v Rijadu je napad ostro obsodilo in pozvalo francoske državljane v Savdski Arabiji k “skrajni previdnosti”.

Motiva za napad niso navedli, vendar pa bi bil lahko povezan z naraščanjem jeze v muslimanskem svetu zaradi objav karikatur islamskega preroka Mohameda v francoski satirični reviji Charlie Hebdo. Francoski predsednik Emmanuel Macron je po krutem umoru francoskega učitelja, ker je med poukom o svobodi govora pokazal karikaturo, podprl pravico do objave karikatur, s tem pa sprožil oster odziv v muslimanskih državah. Potekajo protesti, številne države pozivajo k bojkotu francoskih izdelkov. V muslimanskem svetu danes sicer obeležujejo rojstni dan preroka Mohameda.

Zadnje novice

Sorodne vsebine