15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

V muslimanskem svetu se pobijajo med seboj kot nori: Savdijci razstrelili šolski avtobus in ubili 39 ljudi

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je danes izvedla letalski napad na severu Jemna in zadela šolski avtobus. Pri tem je umrlo 39 ljudi, večinoma otrok, je sporočil vir z ministrstva za zdravje, ki je pod nadzorom hutijskih upornikov v tej od vojne razdejani državi. Koalicija je že prevzela odgovornost za napad, ki ga je označila za legitimnega.

 

Večina ubitih je bila mlajših od 15 let, je še povedal omenjeni vir in dodal, da je bilo ranjenih 51 ljudi. Po njegovih besedah bo število žrtev verjetno še naraslo, saj so na območju napada zaradi že več kot triletne blokade in letalskih napadov “sil agresije” zdravstvene storitve omejene, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah prebivalcev v pokrajini Saada, ki je pod nadzorom upornikov in kjer se je zgodil napad, je avtobus prevažal šolarje na poti na poletno šolo. Napad se je zgodil blizu neke tržnice.

Mednarodni odbor Rdečega križa je prek Twitterja sporočil, da so v eno izmed bolnišnic, ki ji nudi podporo, sprejeli več deset mrtvih in ranjenih.

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je sporočila, da je izvedla “legitimno vojaško operacijo”. “Koalicija bo izvedla vse ukrepe proti kriminalnim in terorističnim dejanjem z Iranom povezane hutijske milice, kot sta novačenje otrok in njihova uporaba na bojnih poljih za prikrivanje svojih terorističnih dejanj,” je za savdsko tiskovno agencijo povedal tiskovni predstavnik koalicije Turki al-Malki.

Dodal je, da gre za maščevanje za sredin raketni napad na mesto Jizan na jugu Savdske Arabije. Ta je raketo prestregla, so pa njeni deli ubili enega človeka, še 11 pa so jih ranili, navajajo tuje tiskovne agencije.

V Jemnu, ki je ena izmed najrevnejših držav v arabskem svetu, se že skoraj štiri leta odvija uničujoč boj za oblast med vlado, ki jo podpirajo Savdijci, in hutijskimi uporniki, ki so povezani z Iranom.

Hutiji so konec leta 2014 prevzeli nadzor nad Sano in nekaterimi drugimi deli države. Spor se je zaostril, ko je Savdska Arabija z drugimi sunitskimi zaveznicami v letu 2015 začela letalske napade, s čimer je želela ustaviti napredovanje iranskih zaveznikov proti pristanišču Aden, kjer ima začasni sedež vlada s savdsko podporo.

Konflikt je uničil jemenski zdravstveni sistem in državo pripeljal na rob lakote. V konfliktu je po navedbah Norveškega sveta za begunce doslej umrlo ali bilo ranjenih 60.000 ljudi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine