18.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

V Makedoniji protesti proti spremembi imena

Nasprotniki spremembe imena Makedonije so se v nedeljo zvečer zbrali na protestih v Skopju, kjer so zahtevali ustavitev postopka spreminjanja ustave za spremembo imena.

Protest je pripravilo združenje “Bojkotiram ustavne spremembe”. Zahtevali so ustavitev postopka spreminjanja ustave, ki trenutno poteka v makedonskem parlamentu. Med njihovimi zahtevami so še odstop vlade, razpustitev parlamenta in izredne parlamentarne volitve. Napovedali so, da bodo od danes do izpolnitve zahtev z vozili in mehanizacijo blokirali glavne prometnice, poročanje makedonske tiskovne agencije MIA povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

K protestom proti vladi makedonskega premierja Zorana Zaeva pa je pozvala tudi makedonska diaspora. V pozivu so zapisali, da morajo vsi Makedonci ne glede na versko in politično pripadnost povzdigniti glas proti “nezakoniti vladi Zaeva”.

V skladu s sporazumom, ki sta ga Grčija in Makedonija podpisali junija letos, naj bi se Makedonija imenovala Republika Severna Makedonija. Makedonski parlament je oktobra podprl predlog vlade, da začnejo postopek spreminjanja ustave za spremembo imena države v skladu s sporazumom. Zaključili naj bi ga konec januarja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine