22.4 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

V Madridu množični protesti proti sojenju nekdanjim katalonskim voditeljem, v Srbiji pa protestniki vdrli v poslopje srbske RTV

V Madridu je v soboto potekal protest proti sojenju nekdanjim katalonskim voditeljem zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije. Po ocenah španske policije se je zbralo 18.000 ljudi, po ocenah organizatorjev pa okoli 120.000.

 

Protest, ki se je začel ob 18. uri, je potekal pod geslom “Samoodločba ni zločin”. Protestniki so v rokah držali fotografije obdolžencev in zahtevali “svobodo za politične zapornike”, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poskus osamosvojitve Katalonije neuspešen

Ljudi je na ulice španske prestolnice pozvalo okoli 50 katalonskih nevladnih organizacij in strank, med njimi tudi Katalonska narodna skupščina in Omnium Cultural, katerih vodje oziroma nekdanji vodje so tudi med obdolženimi. To je bil prvi tovrstni protest v Madridu, pred tem so jih več pripravili že v Barceloni.

Sojenje 12 nekdanjim političnim in civilnodružbenim voditeljem Katalonije zaradi njihove vloge pri pripravi referenduma o odcepitvi te pokrajine od Španije in enostranski razglasitvi njene samostojnosti se je na španskem vrhovnem sodišču začelo sredi februarja. Špansko tožilstvo za obdolžence zahteva zaporne kazni v višini od sedem do 25 let, najvišjo za nekdanjega podpredsednika katalonske vlade Oriola Junquerasa, ki je obtožen upora in zlorabe javnih sredstev.

Protestniki v Beogradu vdrli v poslopje srbske radiotelevizije

Na sobotnih protestih v srbski prestolnici je skupina protestnikov in več opozicijskih voditeljev nasilno vdrla v poslopje javne radiotelevizije in zahtevala, da se vključijo v program v živo. Posredovala je policija. Opozicija za danes napoveduje nove proteste in vztraja, da nekdo od protestnikov v živo spregovori v večernih poročilih.

Skupina protestnikov, med njimi vodja skrajno desne stranke Dveri Boško Obradović, so v soboto zvečer vdrli v zgradbo javne radiotelevizije RTS. Zahtevali so, da se vključijo v program in “nagovorijo narod”, poroča portal index. V stavbo je prišel tudi opozicijski politik Dragan Đilas.

Policija je protestnike odstranila iz zgradbe, prišlo je tudi do prerivanja. Več tisoč protestnikov je nato nekaj časa še vztrajalo pred zgradbo, a so se okrog polnoči razšli.

Vodja skrajno desne stranke Dveri Boško Obradović jih je pozval, naj se danes opoldne zberejo pred stavbo srbskega predsedstva, kjer bo imel novinarsko konferenco srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Obradović je poudaril, da vztrajajo pri zahtevi, da nekdo od organizatorjev protesta “eden od petih milijonov” narod nagovori v televizijskem Dnevniku. Če ta zahteva ne bo izpolnjena, se bo nocoj pred zgradbo RTS zbralo še večje število protestnikov, je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug napovedal Obradović.

Srbska premierka Ana Brnabić je v soboto zvečer ostro obsodila vdor protestnikov v prostore javne radiotelevizije. Direktor Radiotelevizije Srbije Dragan Bujošević pa je dejal, da so s tem dejanjem protesti izgubili legitimnost.

Protestni shod “eden od petih milijonov” proti srbskim oblastem je v soboto Beogradu potekal že trinajstič zapored.

Zadnje novice

Sorodne vsebine