21.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

V Londonu in Cambridgeju slovesnost v spomin žrtvama petkovega terorističnega napada

Na slovesnostih v Londonu in Cambridgeu so se danes spomnili dveh žrtev petkovega terorističnega napada na Londonskem mostu. Londonski župan Sadiq Khan je ob tem izpostavil pogum civilistov, ki so napadalca obvladali, in pripadnikov nujnih služb, ki so se odzvali na napad.

“Najboljši način, da premagamo to sovraštvo, ni, da se obrnemo drug proti drugemu, ampak da se osredotočimo na vrednote, ki nas povezujejo,” je v britanski prestolnici povedal Khan. Pri tem je izpostavil herojstvo Londončanov in pripadnikov nujnih služb, “ki so tvegali svoja življenja, da bi pomagali ljudem, ki jih sploh ne poznajo”, poročajo tuje tiskovne agencije.

Spominske slovesnosti v Londonu, na kateri so se umrlih 25-letnika in 23-letnice spomnili z minuto molka, so se udeležili tudi britanskih premier Boris Johnson, vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn, notranja ministrica Priti Patel in načelnica londonske policije Cressida Dick.

Slovesnost je potekala tudi v Cambridgeu, kjer sta žrtvi obiskovali univerzo.

Londonski most je bil v petek po dveh letih spet prizorišče terorističnega napada. 28-letni Usman Khan je napad začel v zgradbi Fishmongers’ Hall, kjer je univerza Cambridge pripravila konferenco o rehabilitaciji zapornikov. Napad je nadaljeval na Londonskem mostu, kjer so ga obvladali mimoidoči, nato pa ga je ubila policija.

V napadu, za katerega je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država, sta bila dva človeka ubita, trije pa ranjeni.

Napad je na Otoku sprožil tudi razpravo o predčasnih izpustitvah zapornikov, saj je bil Usman v preteklosti že zaprt zaradi terorizma, lani pa je bil v skladu za zakonodajo avtomatično predčasno izpuščen.

Johnson je v nedeljo pojasnil, da je bilo podobno kot napadalec iz zapora predčasno izpuščenih 74 ljudi, obsojenih terorističnih dejanj. Te oblasti podrobno preverjajo, da bi zagotovili, da ne bodo predstavljali grožnje.

V okviru tega so zaradi suma načrtovanja terorističnih dejanj aretirali 34-letnega Nazama Hussaina, a naj ne bi bil povezan s petkovim napadom. Zaradi suma kršenja pogojev izpusta je moral nazaj v zapor. V okviru preverjanja pa so zaradi suma kršenja pogojev aretirali še 23-letnega Yayho Rashida, ki prav tako naj ne bi bil povezan z zadnjim napadom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine