1.5 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

V Ljubljani žalna knjiga in maša za pokojnega Benedikta XVI., v Rimu pa dolga vrsta

Piše: C. R., STA

Zaslužnega papeža Benedikta XVI., ki je umrl v soboto, se bodo spomnili tudi v Sloveniji. V petek bo v ljubljanski stolnici maša zanj, od srede do petka pa bo na apostolski nunciaturi v Ljubljani odprta žalna knjiga, so danes sporočili iz Slovenske škofovske konference.

Slovenski škofje so ob smrti Benedikta XVI. že v soboto povabili slovenske katoličane, naj se se pokojnega papeža spomnijo v molitvi. Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje pa je med drugim izpostavil naklonjenost, s katero je Benedikt XVI. spremljal katoliško cerkev v Sloveniji.

Cerkev v Sloveniji je po Sajetovih besedah papežu Benediktu XVI. še posebej hvaležna, ker je leta 2006 ustanovil tri nove škofije: v Celju, Novem mestu in Murski Soboti. Prav tako je mariborsko škofijo povzdignil v nadškofijo in metropolijo ter s tem v Sloveniji ustanovil dve cerkveni pokrajini. V času njegovega pontifikata je imenoval nadškofa Franca Rodeta za kardinala in prefekta Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja.

Maša za pokojnega zaslužnega papeža bo v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja v petek ob 18.30. Žalna knjiga zanj pa bo na apostolski nunciaturi v Ljubljani odprta od srede do petka med 10. in 12. uro ter med 15. in 17. uro.

Vatikanska bazilika svetega Petra je davi ob 7. uri znova odprla vrata za vernike, ki se želijo posloviti od pokojnega zaslužnega papeža Benedikta XVI. Po poročanju tujih tiskovnih agencij se v Vatikanu tudi drugi dan vijejo dolge vrste ljudi, ki prihajajo z vseh koncev Italije in tudi iz tujine.

Benedikt XVI., prvi papež po več kot 600 letih, ki je odstopil, je umrl v soboto v 96. letu starosti v vatikanskem samostanu Matere Cerkve. Tam je živel od leta 2013, ko je vodenje katoliške cerkve prepustil svojemu nasledniku, papežu Frančišku. Njegove posmrtne ostanke so v ponedeljek prepeljali v baziliko svetega Petra, kjer se lahko od njega do srede zvečer poslovijo verniki.

Prvi dan je truplo pokojnega zaslužnega papeža v rdeče-zlatem oblačilu in z zlato obrobljeno škofovsko kapo po podatkih Vatikana obiskalo 65.000 ljudi.

Med prvimi, ki so se poslovili od njega, sta bila v ponedeljek italijanska premierka Giorgia Meloni in predsednik Sergio Mattarella, davi pa nekdanji italijanski premier Matteo Renzi.

Bazilika bo za javnost odprta danes do 19. ure in v sredo od 7. do 19. ure. V Vatikanu pričakujejo po okoli 30.000 obiskovalcev dnevno. Vstop je prost, rezervacije niso potrebne.

Pogreb bo sledil v četrtek, pogrebne slovesnosti pa bo prvič v zgodovini vodil Benediktov naslednik, papež Frančišek. Kot so sporočili v Vatikanu, bo pogreb na željo pokojnika “slovesen, a preprost”. Ker Benedikt XVI. ni bil aktualni papež, njegov pogreb ne bo državniški. Na njem pričakujejo okoli 70.000 vernikov, a le dve uradni državni delegaciji, italijansko in nemško.

Zaslužni papež bo pokopan v kripti bazilike svetega Petra, v tamkajšnji nekdanji grobnici Janeza Pavla II., katerega posmrtne ostanke so ob njegovi beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike. Tja ga bodo položili takoj po četrtkovi pogrebni slovesnosti.

Nemec Joseph Ratzinger je bil za papeža izvoljen 19. aprila 2005, na položaju je nasledil Janeza Pavla II. Osmi Nemec na čelu katoliške cerkve in drugi, ki ni bil Italijan v skoraj 500 letih, je izbral ime Benedikt v čast svetemu Benediktu, začetniku zahodnega meništva iz 5. stoletja. Zaradi šibkega zdravja je odstopil 28. februarja 2013.

Od svojega odstopa je živel v relativni osami v vatikanskem samostanu. Že več mesecev je bilo znano, da je fizično šibak in da komaj govori. Njegovo zdravje se je močno poslabšalo v sredo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine