17.2 C
Ljubljana
četrtek, 21 septembra, 2023

V liberalni Kanadi od konca januarja legalno posedovanje trdih drog, bivši odvisnik napovedal tudi odprtje trgovine, kjer bodo lahko odvisniki kupovali heroin in kokain 

 

Piše: A. S. 

Bodo v »progresivni« kanadski provinci Britanski Kolumbiji odvisniki lahko kmalu kupili trde droge, kot so kokain, heroin, crack in metamfetamin, kar v trgovini? Kaže že tako. 51-letni Jean Martin namreč načrtuje v Vancouvru, največjem mestu v tej provinci, odprtje trgovine, ki bo podobna trgovinam s sladkarijami, le da bo svojim strankam nudila nakup trdih drog.  

Martin bo trgovino odprl takoj, ko bo začel 31. januarja veljati nov zakon, ki ga je sprejela liberalna vlada, ter prinaša dekriminalizacijo posedovanja trdih drog. Odvisniki bodo tako lahko legalno posedovali do 2,5 grama opioidov, cracka in kokaina v prahu, metamfetamina ali ekstazija. O njegovem poslovnem načrtu je poročal Vice magazine; trgovina se bo imenovala preprosto Drogerija (ang. Drug Store), uporabniki trdih drog pa bodo lahko kupili katerokoli mamilo v zgoraj omenjeni količini, ki jo bo zakonito posedovati. Cene bodo malce višje od uličnih cen preprodajalcev mamil, saj novopečeni trgovec ne želi hoditi v zelje uličnim dilerjem. Osebje trgovine bo nosilo maske, da zakrijejo svojo identiteto, in neprebojne jopiče, zaradi lastne zaščite.

Martin, bivši kokainski odvisnik, je razložil, da je zaradi mamil pred kratkim izgubil brata. Zato naj bi hotel svojim strankam zagotoviti »dostop do zanesljivih in preverjeno varnih mamil, potrebnih informacij in novih pripomočkov, kot so sterilne igle«, in podobno.

Nova zakonodaja sicer ne dovoljuje tudi prodaje trdih drog, zaradi česar trgovec pričakuje, da bo aretiran. Vendar pa napoveduje, da bo, če bo kazensko obtožen, vložil ustavno pritožbo, ki naj bi trdila, da zakonodaja, ki preprečuje varen nakup mamil, povzroča smrti, kar pa ni v skladu s kanadsko ustavo, kjer piše, da imajo vsi Kanadčani pravico do »življenja, svoboščin in varnosti«, ki je nedotakljiva, razen če je to narejeno v skladu s principi temeljnih pravic.

V preteklosti so ustavne pritožbe dosegle razveljavitev zakonov, ki so prepovedovali prodajo kanabisa za medicinske namene. Poleg tega je vprašljivo kako strog bo odziv oblasti na odprtje »drogerije«, saj je vancouvrska policija v preteklosti že zamižala pri prodaji kanabisa v trgovinah, preden je postalo to legalno.

Vancouver in celotna provinca Britanske Kolumbije se sicer sooča s krizo na področju mamil že slabo desetletje. Leta 2016 so bile razglašene celo izredne razmere v javnem zdravstvu zaradi stopnjevanja uporabe fetanila, sintetičnega opioida, ki ima podobne učinke kot heroin. Od takrat je v provinci umrlo več kot 10.000 ljudi zaradi prevelikega odmerka.

Rešitev je liberalna vlada videla v iniciativi, ki nudi odvisnikom opioide na recept, kar so seveda financirali davkoplačevalci. Konservativni politiki temu nasprotujejo, saj trdijo, da bo stanje postalo le še hujše. Novi vodja Konservativne stranke Kanade Pierre Poilievre je ob tem izjavil: »Varna dobava mamil ni možna. Mamila sama so smrtonosna in povzročajo močno odvisnost« ter dodal, da gre za »woke« liberalno politiko trenutne vlade, zaradi katere bodo ulice preplavila mamila, ki jih plačujejo davkoplačevalci.

Pri tem se moramo vprašati, če takšen razvoj ni le posledica liberalne ideologije, ki v ospredje postavlja posameznika in njegove želje ter relativizira nekoč jasne tradicionalne vrline in koncepte dobrega in slabega.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine