11.8 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

V Libanonu protivladni protesti že deveti dan zapored; pripadniki Hezbolaha napadli protivladne protestnike

Protivladni protesti so se že deveti dan zapored danes nadaljevali tudi v Libanonu. V državi so bile zaprte šole, banke in številne trgovine ter ceste, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protestniki zahtevajo odstop vlade in odstavitev podkupljivih politikov. Protestnikov ni pomiril četrtkov govor predsednika Michela Aouna. V govoru je predsednik države po poročanju francoske tiskovne agencije AFP protestnikom sporočil, da je pripravljen na srečanje z njihovimi predstavniki in poslušati njihove zahteve.

Nakazal je tudi, da bi bile potrebne spremembe v vladi, čeprav protestniki zahtevajo odstop celotne vlade. Minister za predsedniške zadeve Salim Jreissati, ki velja za Aounovega zaveznika, je v pogovoru za zasebno televizijo LBCI omenil tri možnosti, zamenjavo štirih ministrov iz Stranke libanonskih sil, ki je v soboto zapustila vlado, večje spremembe v vladi ali sestavo nove vlade.

Premier Saad Hariri je v ponedeljek sicer predstavil paket reform, v okviru katerih je predvideno zmanjšanje plač ministrov, a so se protesti v Bejrutu in ostalih večjih libanonskih mestih nadaljevali.

Vodja šiitskega gibanja Hezbolah Hasan Nasrala, sicer zaveznik predsednika Aouna, je danes posvaril protestnike pred povzročitvijo kaosa in političnega vakuuma. Pozval jih je, naj dajo vladi več časa. “Kakršnakoli rešitev se mora izogniti temu, da bi se pogreznili v politični vakuum, saj bi bilo to lahko zelo nevarno,” je v televizijskem nagovoru dejal Nasrala, čigar gibanje je zastopano tudi v vladi.

Malo pred nagovorom se je več deset njegovih podpornikov pomešalo med protestnike v osrednjem delu Bejruta in sprožilo manjši obračun s protivladnimi protestniki. Policija je po navedbah prič hitro spravila strani narazen.

Na dogajanje v državi, ki že več mesecev preživlja hudo gospodarsko krizo, se je danes odzvala tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini. Kot je zapisala v izjavi, unija podpira reforme, ki jih je predstavila vlada, in je tudi prepričana, da bodo hitro uresničene.

“EU ceni nenasilno naravo protestov in spodbuja varnostne sile, naj nadaljujejo s svojo politiko zadržanosti,” je še sporočila in poudarila zavezanost EU podpori Libanona, njegove enotnosti, suverenosti, stabilnosti, politične neodvisnosti in ozemeljske celovitosti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine