13 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

V letu 2020 bo Grčijo doseglo vsaj 100 000 novih migrantov

Grška vlada pravi, da se pripravlja na dramatičen pritisk migrantov, ki prihajajo v Grčijo čez Egejsko morje. Ker se migranti v Grčijo iz Turčije še naprej prihajajo in ker se kriza na grških otokih še poglablja, grška vlada napoveduje, da bo prihodnje leto iz Turčije prišlo 100.000 migrantov, poroča Deutsche Welle. “Kriza se dogaja zdaj in je resna,” je v sredo dejal Manos Logothetis, vladni komisar za migracije.

45.000 migrantov in prosilcev za azil je v Grčijo prispeli samo v zadnjem polletju in Logothetis pravi, da so razmere v Grčiji veliko bolj kritične, kot so bile v času vrhunca migrantske krize leta 2015.

Migrantski objekti na grških otokih Lezbos in Samos, ki so bili prvotno zasnovani za sprejem manj kot 10.000 ljudi, trenutno pokajo po šivih, saj tam zdaj prebiva po več kot 41.000 migrantov. To je največ migrantov, nastanjenih v teh objektih, odkar je leta 2016 začel veljati migracijski sporazum med EU in Turčijo.

Oktobra sta dva požara v migrantskih taboriščih na grških otokih pustila za seboj dva mrtva in ne stotine pa jih je ostalo brez zavetja. Poleg požarov so se  migranti pogosto nasilno spopadli z grško policijo.

Po grožnjah turškega predsednika Recepa Erdogana, da bo Evropo poplavilo več kot tri milijone migrantov, je grški premier Kyriakos Mitsotakis pozval Nato, naj poveča svoje pomorske patrulje v Egejskem morju. Grška vlada se v svojem boju počuti sama in pozvala EU, naj sankcionira države članice, ki nočejo sprejeti kvot za preselitev migrantov.

Da bi pomagal zmanjšati pritisk na njihove sprejemne centre, je Logothetis dejal, da bi grška vlada želela, da bi bilo 10.000 migrantov deportiranih nazaj v Turčijo. Grška vlada načrtuje tudi izgradnjo novih sprejemnih centrov za migrante na petih otokih, na katerih pristane večina migrantov iz Turčije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine