3.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 29 novembra, 2021

V Latviji objavili seznam nekdanjih sodelavcev sovjetske KGB

Bivši premier, sedanji predsednik vrhovnega sodišča in pokojni kardinal so med več tisoč Latvijci, ki so med hladno vojno sodelovali s takratno sovjetsko obveščevalno službo KGB, kaže seznam sodelavcev in agentov KGB v Latviji, ki ga je danes objavil latvijski nacionalni arhiv.

Po četrt stoletja pravnih in zakonodajnih bitk je arhiv danes objavil celoten seznam sodelavcev in agentov KGB v Latviji med letoma 1953 in 1992. Na njem so sicer tudi tisti, ki so zavrnili sodelovanje.

Na seznamu je skoraj 24.000 Latvijcev, med katerimi so mnogi še vedno dejavni v politiki in gospodarstvu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Politolog Didzis Senbergs ugotavlja, da seznam kaže na to, da je KGB rekrutiral ljudi vseh starosti in profilov.

Kot navaja AFP, je Latvija za razliko od drugih držav, ki so bile pod sovjetsko vladavino, uspela rešiti arhiv KGB pred uničenjem, ko je razglasila neodvisnost leta 1991. Latvijske oblasti so takrat zasedle sedež KGB v Rigi ter vse dokumente v vrečah shranile na varnem.

Od takrat te arhive imenujejo “vreče KGB”, vsebujejo pa poimenski seznam vseh sodelavcev z njihovimi psevdonimi ter drugimi podatki. Sedaj so brezplačno na voljo javnosti na spletni strani kgb.arhivi.lv.

Med vidnimi osebnostmi, ki so na seznamu, je tudi Ivars Godmanis, ki je bil dvakrat latvijski premier in poslanec v Evropskem parlamentu, sedaj pa je član uprave največjega farmacevtskega podjetja v državi.

Na njem so tudi sedanji predsednik vrhovnega sodišča Ivars Bickovics ter leta 1991 umrli kardinal Julijans Vaivods. Na seznamu je tudi bivši zunanji minister Georgs Andrejevs in nadškof ruske pravoslavne cerkve v Latviji Aleksandrs Kudrjashovs.

Na seznamu je tudi več sedanjih in bivših poslancev, diplomatov, umetnikov in pisateljev, navaja AFP.

Interes je ogromen, navaja nemška tiskovna agencija dpa, saj se je samo v prvih 12 urah na spletni strani za vpogled registriralo več kot 12.000 ljudi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine