6.2 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

V Kijevu ubit ruski novinar, ki je kritiziral Putinov režim

V ukrajinski prestolnici Kijev so neznanci v torek ubili ruskega novinarja Arkadija Babčenka, kritičnega do ruskih oblasti. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, policija domneva, da je bil umor povezan z njegovim delom.

 

Po besedah tiskovnega predstavnika policije je hudo ranjenega 41-letnega Babčenka našla soproga, ki je slišala streljanje. Umrl je v reševalnem vozilu na poti v bolnišnico. Njegov kolega Osman Pašajev je na Facebooku zapisal, da je bil na stopnišču domačega bloka ubit s tremi streli v hrbet.

Vojni dopisnik Babčenko, ki je Moskvo kritiziral zaradi njene vloge v konfliktu v vzhodni Ukrajini, je že drugi ruski novinar, ubit v Kijevu v zadnjih dveh letih. Julija 2016 je v podtaknjeni eksploziji v še vedno nepojasnjenih okoliščinah umrl Pavel Šeremet, prav tako kritičen do Kremlja.

Po navedbah AFP se je Babčenko boril v obeh vojnah v Čečeniji, nato pa postal novinar. Poročal je o vojni na vzhodu Ukrajine, pred odhodom v Ukrajino, kamor naj bi se umaknil zaradi groženj, pa je delal za opozicijski časnik Novaja Gazeta in radio Odmev Moskve.

Pomočnik ukrajinskega zunanjega ministra Anton Gveračenko je po uboju Babčenka na Facebooku zapisal, da “Putinov režim cilja na tiste, ki jih ne more zlomiti ali ustrahovati”.

Rusko zunanje ministrstvo pa je zahtevalo, naj ukrajinske oblasti izvedejo učinkovito preiskavo, dodaja AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine