21.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

V katalonski prestolnici ponovno množični protesti

V Barceloni je danes več sto tisoč ljudi protestiralo zaradi priprtja devetih politikov, ki zagovarjajo neodvisnost Katalonije. Protestniki so oblečeni v rumene šale, puloverje in jakne – barve solidarnosti z zaprtimi politiki – na eni od glavnih ulic zahtevali njihovo izpustitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med priprtimi sta tudi vodji civilnodružbenih gibanj za neodvisnost Katalonije Jordi Sanchez in Jordi Cuixart, ki sta bila prva posameznika za zapahi. Trenutno jih je priprtih devet, sedem pa jih je zbežalo v izgnanstvo v Belgijo, Švico in na Škotsko.

Današnji protest, katerega naj bi se po navedbah barcelonske policije udeležilo približno 315.000 ljudi, sta podprli katalonski veji dveh največjih španskih sindikatov CCOO in UGT, kar je sprožilo nemir med nekaterimi člani, ki ne podpirajo neodvisnosti te španske pokrajine.

“Tako kot drugod v katalonski družbi obstajajo nasprotja tudi med člani sindikata,” je dejal generalni sekretar katalonske veje UGR Camil Ros. Kot je dodal, ne gre za separatistični protest. “Čas je za gradnjo mostov. Katalonske težave se ne da rešiti na sodiščih, ampak z dialogom in politiko,” je prepričan.

Protest je potekal deset dni po nemški zavrnitvi izročitve nekdanjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta Španiji, ki ga obtožuje upora. Nemško sodišče je Puigdemonta ob plačilu varščine izpustilo.

Špansko tožilstvo je Nemčiji prejšnji teden sicer predalo nove informacije, ki naj bi potrdile uporabo nasilja in upravičilo španske obtožbe zoper nekdanjega katalonskega predsednika.

Španske oblasti ga med drugim obtožujejo nezakonite porabe javnih sredstev za izvedbo referenduma o neodvisnosti 1. oktobra lani, ki ga je špansko ustavno sodišče razglasilo kot neustavnega.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine