0.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

V Kaliforniji posebna delovna skupina predlaga odškodnine za vse potomce nekdanjih sužnjev

Piše: A. S., STA

V ZDA je posebna delovna skupina ameriške zvezne države Kalifornije o reparacijah oziroma odškodninah potomcem nekdanjih sužnjev prišla do zaključka, da naj bi zadnjih 170 let obstajala v njenih ustanovah in v družbi potekala »sistematična diskriminacija«. Zato je vložila zahtevo po celoviti odškodnini vsem, ki naj bi bili prizadeti s tem zatiranjem.

Politična korektnost postaja v ZDA in na Zahodu očitno glavna državna ideologija. Posledica tega je tudi kar 500 strani dolgo poročilo komisije, ki naj bi ugotovila, da je prepad v premoženju med belimi in temnopoltimi Američani neposredna posledica suženjstva, separatističnih zakonov in drugih vladnih politik, zaradi katerih temnopolti ne uspevajo v šolah in trpijo zaradi policijskega nasilja. Navkljub raznoraznim zakonom in praksam, ki dajejo prednost pripadnikom domnevno »zatiranih« manjšin, kakršna je pozitivna diskriminacija, ki zahteva spolne in rasne kvote v mnogih poklicih in tudi pri sprejemih študentov na univerze, naj bi bil glavni razlog za neuspehe temnopoltih na določenih področjih še kar belski rasizem.

Kalifornija sicer slovi kot posebej politično korektna in levičarska zvezna država. Kljub temu, da v tej zvezni državi ni bilo suženjstva, se ji očita, da je imela v času suženjstva zakone, ki so omogočali vračanje sužnjev v države, iz katerih so pobegnili. Kalifornija je imela tudi zakone o posebnih skupnostih, v katera se temnopolti niso smeli priseliti. Delovna skupina, ki jo je oblikoval kalifornijski parlament, je zato predlagala ustanovitev posebnega vladnega urada za soočenje s preteklimi krivicami in v pomoč temnopoltim na poti do odškodnin. Ni pa rekla, koliko bi naj vse skupaj stalo. To bo predmet drugega poročila.

Sicer naj zaenkrat v Kaliforniji, kjer je 6 odstotkov prebivalstva temnopoltega, predlog o odškodninah ne bi imel velikih možnosti za uspeh. Kljub temu omenjena delovna skupina upa, da bo s svojim prizadevanjem začela resno razpravo o tem tudi v drugih zveznih državah.

Anketa Washington Posta je lani ugotovila, da je 65 odstotkov Američanov proti denarnim odškodninam potomcem sužnjev. Le 46 odstotkov demokratov podpira zamisel, proti pa je 90 odstotkov republikancev. Dve tretjini temnopoltih Američanov zamisel podpira, proti pa je več kot 70 odstotkov belcev.

Kalifornija je sicer tudi zvezna država v kateri so zaradi množičnega priseljevanja iz Latinske Amerike in Azije beli Američani manjšina že od leta 2001, medtem ko so po podatkih iz leta 2019 prestavljali le še 36,5 odstotka prebivalstva.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine