30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

V javnost prišel pogovor med Bidnom in Ganijem: Joe Biden pritiskal na Afganistance, naj napravijo vtis, da talibani ne zmagujejo!

Piše: Ivan Šokić (Nova24tv)

Ameriški predsednik Joe Biden je še pred mesecem dni od svojega afganistanskega kolega zahteval, naj ustvari vtis, da talibani v boju proti afganistanskim oboroženim silam ne zmagujejo, pa naj bo to res ali ne.

Zapisi zadnjega telefonskega pogovora med ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in takratnim afganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem so razkrili, da je afganistanski predsednik še 23. julija 2021 Američane moledoval za več zračne podpore v boju proti talibanom, ki so prešli v ofenzivo, in denar za plače vojakov, ki niso dobili povišice v zadnjih desetih letih.

Namesto pomoči v boju proti talibanom je Gani bil s strani Bidna deležen zahtev, da mora poskrbeti, ne glede na to, ali je res ali ne, da v javnost pride drugačna slika. Bidnu je bilo nesprejemljivo, da bi lahko javnost videla, da v Afganistanu še za časa ameriške prisotnosti v državi zmagujejo talibani. To je želel na vsak način preprečiti.

Biden napovedal odhod Američanov brez zapletov
Biden je napovedoval odhod Američanov brez kakršnihkoli zapletov, izseki transkripta, ki so jih objavili pri Reutersu, pa kažejo, da je ameriški predsednik izgubil stik z realnostjo. Tudi z Ganijem ni bilo nič drugače. Na vprašanje, ali je prihod talibanov na oblast v Afganistanu neizogiben, je ta odvrnil: “Ne, ni.” A vse odkar so talibani manj kot mesec dni po zadnjem pogovoru med Bidnom in Ganijem tudi prevzeli oblast v državi, Gani pa je pobegnil v izgnanstvo, se ameriški predsednik sooča z neprijetnimi vprašanji.

Ameriški predsednik Joe Biden. (foto: epa)

Ameriške obveščevalne službe so Bidna svarile pred neizogibnim kolapsom afganistanske vlade. Biden v svoji demenci kaj takega zanika. Ameriški predsednik vztraja, da mu nihče ni povedal, da bodo talibani prevzeli oblast tako hitro. Bojda so mu govorili, da bodo potrebovali več časa. Biden po poročanju Daily Mail ni želel poslušati Ganijevih opozoril, da se afganistanske oborožene sile ne borijo samo proti talibanom, temveč tudi proti celotnemu aparatu, ki jih v vseh pogledih podpira. Govora je bilo o pakistanskih načrtih in logistični podpori ter med 10 in 15 tisoč mednarodnimi teroristi pretežno pakistanskih korenin.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine