30.7 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

V Italiji je prevladalo prepričanje, da protesti nestrinjanja z vladnimi PCT ukrepi in proti cepljenju zoper COVID -19 ne smejo več potekati na škodo pravic in svoboščin drugih državljanov.

Piše: C. R.

Podobno kot še v nekaterih drugih evropskih mestih so v zadnjih mesecih tudi v nekaterih italijanskih potekale demonstracije nasprotnikov PCT in cepljenja. Nekatere tudi neprijavljene. Prednjačili so predvsem Milano, Trst in Rim. Pri tem je v nekaterih primerih prihajalo do nasilja, vandalizma, premoženjske škode ter spopadov z organi reda. Trpelo je tudi mestno prebivalstvo, saj je bilo onemogočeno njihovo običajno vsakodnevno življenje. Oviran je bil promet in normalno poslovanje lokalov in podjetij. Deli mesta so bili v času protestov namreč paralizirani. Nastajala je tudi gospodarska škoda. Potrebno je tudi dodati, da so, ker demonstranti niso spoštovali zaščitnih ukrepov, vzniknila tudi nova žarišča okužb. Skratka širša družba je postajala talec agresivne in neodgovorne manjšine.

Italijanske oblasti so se odločile, da temu skušajo narediti konec. Po mnenju predsednika države Sergia Matarelle sicer legitimne oblike nestrinjanja ne morejo preseči pravic in svoboščin drugih in dolžnosti države, da jih zaščiti. Še posebej v času epidemije. Pritrdila mu je ministrica za notranje zadeve Luciana Lamorgese in med drugim dodala, da so tisti, ki so se cepili, upravičeni do kar se da normalnega življenja in varnega okolja. Uživanje pravic mora biti bolj uravnoteženo. Vlada oziroma konkretno ministrstvo za notranje zadeve v tem smislu pripravlja uredbo z več ukrepi, ki naj bi začeli veljati v kratkem. Svoboda izražanja mnenj, tudi s protesti, se bo sicer spoštovala oziroma ohranila, saj jo določa ustava. Vendar protesti ne bodo mogli več potekati kar na vsakem mestu in vsakem času, ki bi nezadovoljnežem padli na pamet. Protestirati bo moč le na način in ob času in na mestih, kjer bi bili promet, poslovanje trgovin in gospodarstva sicer oziroma normalno življenje državljanov kar najmanj prizadeti. Konkretno bi to pomenilo, da bodo povorke prepovedane, zborovanja pa na krajih stran od občutljivih objektov, trgovskih ulic, starih mestnih jeder in mest, ki jih obiskujejo turisti in podobno. Tako ne bo več moč protestirati na osrednjih trgih, kot so na primer Fontana v Milanu in prostor pred tamkajšnjo katedralo, Trgu italijanske enotnosti v Trstu in mestnem jedru, Ljudskem trgu v Rimu ali Verdijevem trgu v Palermu itd. Napovedane ukrepe, ki jih velika večina prebivalstva nestrpno pričakuje, že v naprej pozdravljajo gospodarske in trgovske zbornice, podporo pa obljubljajo tudi župani mest.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine