4.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

V Italiji aretirali župana mesta Riace zaradi pomoči pri nezakonitih migracijah

Italijansko tožilstvo je danes sporočilo, da so aretirali Domenica Lucana, župana Riaceja, italijanskega mesteca v Kalabriji. Lucano je osumljen pomoči pri nezakonitem priseljevanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lucano, župan iz vrst levice, je začel s spornim početjem leta 2000 podpretvezo, da oživlja izumirajoči italijanski jug.

Italijanske pravosodne oblasti so danes sporočile, da za Lucana zahtevajo hišni pripor. Obtožen je, da je organiziral poroke med prebivalci vasi in priseljenci z namenom, da bi slednji pridobili dovoljenje za prebivanje v Italiji. Poleg tega ga sumijo nepravilnosti pri dodeljevanju sredstev za pobiranje odpadkov v njegovem kraju.

Tožilstvo je pri tem objavilo izvlečke telefonskih pogovorov Lucana, iz katerih, kot je zapisalo, jasno izhaja, da je zavestno deloval v nasprotju z veljavno zakonodajo, ki naj bi jo označil kot “neumno”.

“Naredil vam bom osebno izkaznico, sem proti zakonu, sem proti zakonu, ki pravi, da je za izdelavo osebne izkaznice treba imeti veljavno dovoljenje za prebivanje. Poleg tega bi morali dokazati, da živite v vasi Riace, da imate hišo v Riaceju (…) prevzemam odgovornost in povem vam, da je v redu,” je dejal tujki v pogovoru, ki so ga posneli v preiskavi.

V drugem pogovoru ženski iz Nigerije predlaga poroko, ki bi ji omogočila pridobitev dovoljenja za prebivanje.

Italijanska desna vlada je prejšnji teden sprejela predlog nove, strožje zakonodaje proti nezakonitim migracijam. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine