22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

V Iraku zaradi sodelovanja z Daesh obsojenih več deset tujk

Iraško sodišče so danes zaradi povezave s skrajno skupino Daesh na dosmrtno zaporno kazen obsodile 19 Rusinj, šest Azerbajdžank in štiri Tadžikistanke. Gre za najnovejši val obsodb tujih državljank zaradi povezave z džihadisti.

Predstavnik sodišča v Bagdadu je povedal, da so bile obsojene ženske spoznane za krive “pridružitve in podpore Daesh”. Na odločitev sodišča se sicer lahko še pritožijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obtoženke, ki so v sodno dvorano vstopile posamično, večina tudi v spremstvu svojih otrok, so sodnika nagovorile s pomočjo prevajalca.

Večina jih je med sojenjem povedala, da so jih s prevaro pripeljali v Irak. Ena od obtoženk je med drugim pojasnila, da sploh ni vedela, da je v tej državi. Druga pa je dejala, da je možu slepo verjela, da so z otroki namenjeni v Turčijo.

Strokovnjaki ocenjujejo, da naj bi v Iraku zaradi povezave s teroristi aretirali okoli 20.000 ljudi, od tega vsaj 560 žensk in 600 otrok.

Iraške oblasti so do podpornikov džihadistov neusmiljene. Zaradi teh obtožb so namreč usmrtile že več kot 300 ljudi, med njimi tudi več deset tujih državljanov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine