-7.8 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

V hrvaškem mestu Sisak, kjer je leta 1593 potekala znamenita bitka proti osmanskem zavojevanju, odprt islamski center, ki nosi ime turškega predsednika

 

Piše: A. S.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je prejšnji teden kot glavni gost udeležil otvoritve nove mošeje in islamskega centra, ki je poimenovan po njemu, v hrvaškem mestu Sisak.

Mesto Sisak v osrednji Hrvaški, ki je zgodovinsko znano predvsem po bitki pri Sisku, ko so avstrijske, nemške, hrvaške in tudi slovenske čete leta 1593 porazile številšnejšo osmansko vojsko, je dobilo novo džamijo in muslimanski center, ki nosi ime turškega predsednika Erdogana. Ob tem je turški predsednik »pohvalil« Hrvaško kot vzorno državo glede pravic in svoboščin muslimanov.

Poleg glavnega imama v Sisku, Alema Crnkića, je bil na otvoritvi prisoten tudi mufti islamske skupnosti na Hrvaškem, Aziz Hasanovič, ki je rekel, da je z otvoritvijo omenjenega islamskega centra mesto Sisek postalo »multikulturno in religijsko središče, v katerem vsi državljani živijo skupaj«. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so pripomogli k izgradnji nove mošeje in centra, predvsem pa predsedniku Erdoganu, katerega ime bo vklesano v zgradbo in kateremu je center posvečen, saj ga »brez njega ne bi bilo«. Zadnje besede se nanašajo na turško financiranje izgradnje mošeje in centra, kar je sicer vse bolj pogosta praksa, saj mnoge muslimanske države donirajo sredstva za izgradnjo mošej po Evropi.

Recep Tayyip Erdogan je sicer pred leti v Evropi živečim muslimanom sporočil: »Vi ste prihodnost Evrope« in jim svetoval naj imajo čim več otrok ali z drugimi besedami demografsko zavojevanje Evrope. Ravno zato se je treba vprašati kaj nam govori dejstvo, da na mestu kjer so Evropejci v preteklosti porazili turške zavojevalce danes stoji mošeja poimenovana po turškem predsedniku.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine