4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

V Hongkongu upor in protesti proti zakonu o izročitvi osumljencev celinski Kitajski

Več kot milijon ljudi danes na ulicah Hongkonga protestira proti načrtom vlade, ki želi sprejeti zakon o izročitvi osumljencev za kazniva dejanja v Hongkongu oblastem na celinski Kitajski, so sporočili organizatorji. Kritiki opozarjajo, da bi zakon oblastem v Pekingu omogočil, da političnim nasprotnikom sodijo na celinskem delu Kitajske.

 

“Na današnjem pohodu je 1.030.000 ljudi,” je povedal eden od organizatorjev pred hongkonškim parlamentom. To so udeleženci pospremili z vzkliki in aplavzom.

Po besedah organizatorjev gre za največji protest v Hongkongu po tistem leta 1989, na katerem se je v podporo protestom na pekinškem Trgu nebeškega miru zbralo 1,5 milijona ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah policije pa je bilo na vrhuncu današnjega protesta na ulicah 240.000 ljudi.

Zakonodajo so hongkonške oblasti oblikovale po lanskem primeru, ko je nek moški na počitnicah v Tajvanu ubil svojo nosečo partnerko, a ga Hongkong ni mogel izročiti, ker s Taipeijem nima sklenjenega dogovora o izročanju.

Kritiki opozarjajo, da bi sprejetje zakona vodilo v nadaljnjo erozijo sodne neodvisnosti ter da se “dolga roka oblasti v Pekingu” vmešava v politiko Hongkonga. Zakon ne bo vplival le na ugled Hongkonga kot mednarodnega finančnega središča, ampak tudi na naš pravosodni sistem, je po poročanju britanskega BBC opozoril eden od protestnikov.

Voditeljica Hongkonga Carrie Lam je vložila dopolnila k zakonu, ki naj bi jih sprejeli še pred julijem. Z njimi skušajo preprečiti, da bi kogarkoli, ki ga preganjajo zaradi verskih ali političnih razlogov, hongkonške oblasti morale izročiti oblastem na celinski Kitajski, poroča britanski BBC.

Med protestniki, ki so oblečeni v belo, so številni poslovneži, odvetniki in študenti ter predstavniki verskih skupin. “To je konec igre za Hongkong, gre za življenje ali smrt, zato sem prišel,” je opozoril eden od udeležencev protestov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine