6.3 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

V grškem parlamentu v ponedeljek začetek razprave o dogovoru z Makedonijo

Grški parlament bo v ponedeljek začel razpravo o ratifikaciji prespanskega sporazuma o imenu Makedonije, so za grško tiskovno agencijo ANA-MPA povedali viri v grški stranki Siriza. Predsednik grškega parlamenta Nikos Vucis je danes dejal, da bi sporazum lahko ratificirali konec prihodnjega tedna, poroča makedonska tiskovna agencija MIA.

Vucis je po današnjem srečanju političnega sekretariata Sirize še pojasnil, da bosta o sporazumu s Skopjem najprej odločala parlamentarna odbora za zunanjo politiko in za obrambo, končno glasovanje o tem pa bo na plenarnem zasedanju parlamenta.

Namestnik grškega ministra za gospodarstvo in razvoj Stergios Piciorlas je izrazil prepričanje, da bo parlament v Atenah sporazum ratificiral brez obstrukcije postopka. Piciorlas je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug še dejal, da so argumenti za ratifikacijo sporazuma dokaj močni. “Glede na stališča poslancev in parlamentarnih strank smo prepričani, da bo prespanski sporazum ratificiran. Prav tako verjamemo, da obstaja večina, ki bo podprla sporazum,” je sklenil.

Sporazum o imenu, ki sta ga Skopje in Atene dosegla junija lani, je po 13 letih zastoja zaradi blokade Grčije zaradi imena severne sosede odprl pot Makedoniji v EU in Nato. Makedonski parlament je prejšnji petek v skladu s sporazumom sprejel spremembe ustave, s katerimi se bo ime države spremenilo v Severna Makedonija, ko bo Grčija izpolnila svoj del sporazuma.

Dan zatem je vodja grške desne nacionalistične koalicijske stranke Neodvisni Grki (Anel) Panos Kamenos odstopil s položaja obrambnega ministra, njegova stranka Neodvisni Grki (Anel) pa iz koalicije. Grški premier Aleksis Cipras je zato v parlamentu zahteval glasovanje o zaupnici, ki jo je v sredo dobil.

Za ratifikacijo sporazuma v 300-članskem grškem parlamentu, s čimer bi prespanski dogovor začel veljati, je potrebna navadna večina najmanj 151 poslancev. Ciprasova leva stranka Siriza ima 145 poslancev, v sredo pa so mu večino 151 glasov zagotovili tudi neodvisni poslanci. Premier sicer verjame, da bi si lahko za sprejetje sporazuma zagotovil še podporo manjše proevropske stranke Potami ter nekaterih poslancev Neodvisnih Grkov. Dogovoru z Makedonijo sicer nasprotuje tudi največja opozicijska stranka Nova demokracija.

Zadnje novice

Sorodne vsebine