-1.9 C
Ljubljana
petek, 28 januarja, 2022

V Grčiji se je začel Vrh Sredozemskih držav EU, ki se ga je tokrat udeležil tudi slovenski premier Janez Janša

Piše: C.R.

V Atenah se je začel Vrh sredozemskih držav Evropske unije. Glavne razprave bodo potekale o podnebnih spremembah, množičnih migracijah, ki so zaradi dogodkov v Afganistanu znova postale orednje vprašanje, ter o drugih perečih vprašanjih s katerimi se sooča Sredozemlje. Tokrat sta se vrha prvič udeležili tudi Slovenija in Hrvaška.

Sicer so se Vrha sredozemskih držav EU poleg slovenskega premierja Janeza Janše in hrvaškega premierja Andreja Plenkovića udeležili še grški premier Kyriakos Mitsotakis, francoski predsednik Emmanuel Macron, španski premier Pedro Sanchez,italijanski premierI Mario, predsednik Cipra Nicos Anastasiades, premier Malte Robert Abela in portugalski zunanji minister Augusto Santos Silva. Vrha pa se je letos udeležila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

EUMED 9, oziroma Vrh devetih držav je forum na katerem se bodo udeleženci spopadali z vprašanji, ki so pomembna za skupno prihodnost, je poudaril grški premier Mitsotakis. Obenem pa je rekel, da bo letošnji EUMED 9 potekal v znamenju ohranjanja miru, varnosti in spodbujanja sodelovanja v Sredozemlju.

Zadnje novice

Sorodne vsebine