30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

V francoskem šolstvu naredili konec tudi nošenju islamskih abaj

Piše: Nova24tv.si

Do sedaj je bila v francoskih šolah prepovedana nošnja hidžaba in nikaba, prepoved pa bo od sedaj naprej zadevala tudi abajo, žensko dolgo in široko oblačilo, ki ga nekatere ženske nosijo v muslimanskem svetu. 

Pred nekaj dnevi je državna statistika razkrila zaskrbljujoč porast napadov na sekularizem v francoskih šolah. V zadnjih mesecih se opaža, da se je pomnožilo nošenje abaje. Minister za šolstvo Gabriel Attal je v nedeljo zvečer za televizijo TF1 povedal: “Sprejeta je bila odločitev, da v šoli ne bo več mogoče nositi abaje”.

“Sekularizem pomeni svobodo emancipacije skozi šolo. Ko vstopiš v razred, ne bi smel na prvi pogled ugotoviti, katere veroizpovedi so učenci,” je po poročanju STA prepričan Attal. Nacionalni sindikat zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je novico o prepovedi nošenja abaje pozdravil. Menijo, da je prav, da takšne odločitve sprejema pristojno ministrstvo, ne pa da je to odvisno od odločitve učiteljev in vodstva vsake posamezne šole. Odločitev ministra so označili za jasno in pogumno. Omenjeno odločitev je pozdravila tudi generalna sekretarka sindikata za srednje šole Sophie Vénétitay in ob tem opozorila tudi na pomen dialoga z dijaki, ki jih omenjeni ukrep zadeva, in podpore šolam. Za Le Figaro je povedala, da si namreč ne želi, da bi prihajalo do napetosti in izključevanja.

Foto: posnetek zaslona BFMTV

Ta napoved prihaja nekaj dni po objavi v Le Figaro in drugih medijih, da so državne službe prišle do zaključkov, ki razkrivajo eksplozijo napadov na sekularizem v šolah. V šolskem letu 2021–2022 je bilo podanih 2.167 prijav, v šolskem letu 2022–2023 pa kar 4.710 prijav. Povečuje se nošenje muslimanskih oblačil in simbolov, čeprav je od leta 2004 dalje prepovedano nošenje oblačil in simbolov, ki razkrivajo versko pripadnost. Od septembra do novembra 2021 je bilo na ministrstvu 91 prijav zaradi nošenja simbolov in oblek, kar je predstavljalo 14 odstotkov napadov na sekularizem v tem obdobju. Od aprila do julija letos je bilo zabeleženih 923 tovrstnih primerov, kar je predstavljalo 49 odstotkov napadov na sekularizem.

Ko je minister Attal 24. avgusta govoril z rektorji, je v zvezi s perečo problematiko napadov na sekularizem v šolah obljubil trdno držo. “Naše šole so se znašle pod preizkušnjo. V zadnjih mesecih, kot vemo, so se v nekaterih ustanovah pojavila verska oblačila, kot so abaje ali kamiji … Moramo se združiti. In združili se bomo,” je napovedal.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine