12.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

V Franciji v Nantesu gori še ena znamenita katedrala! So bili na delu spet islamski skrajneži?

V mestu Nantes v Franciji je po poročanju različnih socialnih omrežij zagorela znamenita katedrala v središču mesta iz 15. stoletja.

Županja tega mesta Johanna Rolland je že napovedala preiskavo in potrdila, da skušajo požar omejiti. Gasilci ob tem govorijo o hudih poškodbah na območju katedrale.

Darren of Plymouth

Do you still think Notre-Dame was an accident? #Nantes Cathedral has been on fire for hours. 
 
Žalostni posnetek si lahko ogledate tukaj, kjer pa ni moč opaziti nobenih gasilcev,  niti policije. Le kaj delajo odgovorni!?
 
So bili na delu spet islamski skrajneži oziroma migranti iz tretjega sveta, ki ne spoštujejo evropske civilizacije?
 
Več o katedrali Sv. Petra in Sv. Pavla iz 15. stoletja si lahko preberete tukaj.

Agencije: Požar v katedrali uničil orgle in vitraže

Več deset gasilcev se je danes zjutraj spopadlo s požarom v katedrali sv. Petra in Pavla v mestu Nantes na zahodu Francije. Gasilske enote so na požar v katedrali, ki so jo začeli graditi v 15. stoletju, opozorili malo pred osmo zjutraj. Požar je zdaj pod nadzorom, uničil pa je orgle in vitraže, poročajo tuje tiskovne agencije.

Državni tožilec Pierre Sennes je novinarjem povedal, da so v katedrali izbruhnili trije požari in da incident preiskujejo kot kaznivo dejanje. Več podrobnosti ni razkril.

Gasilci so ogenj po nekaj urah spravili pod nadzor, iz gotske stavbe pa se še vedno vije dim. Poveljnik gasilcev Laurent Ferlay je povedal, da so na prizorišču še 104 gasilci, da bi se prepričali, da je požar resnično pod nadzorom.

Ta je izbruhnil za orglami in jih popolnoma uničil, na prednjem delu katedrale pa so popokali vitraži. Škoda po njegovih besedah ni tako velika, kot so domnevali sprva.

“Scenarij stolnice Notre-Dame v Parizu se ne ponavlja. Streha ni dotaknjena,” je dejal Ferlay po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina. Znamenito pariško katedralo Notre-Dame iz 13. stoletja je požar zajel aprila lani. Zaradi njega se je zrušila streha, v zrak pa poslala strupene hlape staljenega svinca. Njena obnova bo trajala leta.

To sicer ni prvi požar, ki je poškodoval katedralo v Nantesu. “Spominjamo se požara iz leta 1972, vendar na tej stopnji razmere niso primerljive,” je povedala županja Johanna Rolland.

Takrat je požar popolnoma uničil leseno streho, ki so jo po 13 letih obnove nadomestili z betonsko konstrukcijo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine