30.7 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

V Franciji nov primer diskriminacije proti belcem: Na sestankih študentske organizacije belcem prepovedan vstop!

Piše: A.S.

Predsednica Nacionalne zveze francoskih študentov Mélanie Luce je kot gostja na jutranji oddaji radijskega omrežja Europa 1 izjavila, da njena študentska organizacija organizira sestanke in srečanja na katerih belcem ni dovoljen vstop.

Na vprašanje voditeljice oddaje Sonie Mabrouk, ali so belci izključeni iz nekaterih sestankov je Luce odgovorila pritrdilno. Ob tem je povedala, da »se danes ženske soočajo z diskriminacijo, zato organiziramo sestanke kjer lahko izrazijo svoje občutke zaradi te diskriminacije«. Prav tako je dodala, da  »organiziramo sestanke na katerih lahko ljudje, ki so občutili rasizem povejo kako se s tem soočajo«. Novinarka jo je zatem vprašala, če torej obstajajo primeri, ko so na sestankih dobrodošli samo ne-belci, belci pa so izključeni, na kar je Luci odgovorila »da, organiziramo takšne sestanke«.

Ob tem se ni izjasnila zakaj kot nekdo, ki naj bi nudil »varen prostor« tako imenovanim »žrtvam rasizma«, tudi sama izvaja diskriminacijo do določenih ljudi na podlagi njihove rase. Verjetno je mnenja, da so »rasisti« lahko le belci in da so »žrtve« lahko le manjšine.

Izjava študentske predsednice pa je naletela tudi na burne odzive na družbenih omrežjih. Poslanec Evropskega parlamenta François-Xavier Bellamy je pozval k ukinitvi Nacionalne zveze francoskih študentov, saj naj bi se le tako ustavilo takšne »rasistične težnje«. Avtor in urednik Eric Naulleau pa se je vprašal »kdo bo zaustavil to norost«. Nekdanji evropski poslanec in ustanovitelj stranke Les Patriotes pa je mnenja, da bi morala biti ukinitev te študentske organizacije, po tej izjavi njene predsednice, samoumevna.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine