11.8 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

V Franciji na nov dan stavke tudi množičen protest proti predsedniku Emmanuelu Macron

Javni promet je zaradi stavke tudi danes v Franciji močno oviran. Gre za že šesti dan stavke, ki naj bi ga v popoldanskih urah zaznamoval tudi nov množičen protest proti napovedani pokojninski reformi. Nasprotniki želijo na ta način okrepiti pritisk na vlado pred uradno predstavitvijo reforme, ki je predvidena v sredo.

Stavka bo danes najhuje znova prizadela prebivalce širšega območja Pariza. Devet linij podzemne železnice je popolnoma zaprtih, od skupno 16 le dve liniji obratujeta normalno. Vozi le četrtina avtobusov, saj so številne avtobusne garaže blokirali stavkajoči. Nekoliko boljše je obratovanje železnic – vozi petina hitrih vlakov TGV, medtem ko jih je minuli četrtek denimo zgolj desetina. Odpovedanih je več deset letov.

Stavka, ki bo sicer trajala najmanj do srede, v določeni meri ovira tudi delo šol – v povprečju v šolah in vrtcih stavka približno 12 odstotkov zaposlenih, v Parizu je ta delež 35-odstoten, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot že doslej stavko tudi danes občutijo turisti, ki morajo poleg težav s prevozom upoštevati zaprtje nekaterih znamenitosti. Vrata so danes denimo zaprli pariške katakombe in Muzej osvoboditve Pariza, medtem ko Eifflov stolp ostaja odprt.

A najbolj intenzivno želijo sindikati danes svojo moč znova prikazati na ulici. Potem ko se je minuli četrtek na množičnem zborovanju zbralo 800.000 ljudi, nekateri danes pričakujejo še močnejšo udeležbo. Poleg tega pa sindikati že razmišljajo o morebitnem novem protestu, ki bi potekal v četrtek.

Nasprotniki želijo z zborovanji izvesti še zadnji pritisk na vlado, preden naj bi v sredo francoski premier Edouard Philippe po koncu posvetovalnega obdobja uradno predstavil predlog pokojninske reforme.

V osnovi gre za uvedbo univerzalnega, na točkovanju osnovanega pokojninskega sistema, ki bi nadomestil trenutno veljavnih 42 različnih pokojninskih shem. Kot zatrjuje francoski predsednik Emmanuel Macron bi s tem dosegli bolj vzdržen in bolj pošten sistem za vse, medtem ko se nasprotniki bojijo prekarizacije upokojencev.

Največ naj bi z reformo izgubili prav zaposleni v javnem prevozu in železnicah, saj bi reforma med drugim postopoma odpravila njihovo pravico do zgodnje upokojitve – v nekaterih primerih že pri 52 letih.

Predstavniki vlade so se s sindikati glede reforma nazadnje sestali v ponedeljek, a najbolj zagrizeni nasprotniki sprememb naj s pogovori ne bi bili zadovoljni, češ da vlada ne popušča, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je danes pisal francoski dnevnik Les Echos, naj bi Philippe v sredo ponudil kompromis, po katerem bi reforma začela veljati šele za generacije rojene leta 1973 in kasneje oziroma 1975 in kasneje. V vsakem primeru se po pisanju AFP pričakuje določena popuščanja, ki bi omogočila sprejem reforme v celoti, čeprav nekateri sindikati vztrajajo pri popolni odpovedi spremembam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine