4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

V Evropi vročinski val ne pojenja

Vročinski val po Evropi, ki je ta teden v Španiji zahteval tri življenja, se nadaljuje. Na Portugalskem je prinesel temperature blizu 46 stopinjam Celzija, na Nizozemskem se ponekod topi asfalt, v Franciji pa so ustavili štiri jedrske reaktorje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Na Portugalskem naj bi vročinski val včeraj dosegel vrhunec s 46 stopinjami Celzija v mestu Setubal blizu Lizbone, kažejo podatki portugalskega inštituta za morje in ozračje (IPMA).

V kalifornijski Dolini smrti, enem najbolj vročih krajev na planetu, se je termometer dvignil na 48 stopinj, kažejo podatki ameriškega AccuWeather.

V Lizboni so zaprli otroška igrišča in ljudi pozvali k omejenem zadrževanju na prostem. Mestna hiša je tudi prej kot običajno odprla zavetišča za brezdomce, da bi se lahko umaknili na hladno.

V petek so na 16 meteoroloških postajah v državi zabeležili rekordne temperature. Najvišjo so izmerili v kraju Alcacer do Sal blizu Setubala in sicer 45,9 stopinje Celzija.

V sosednji Španiji je vročina ta teden zahtevala tri življenja, nazadnje v petek brezdomca, ki so ga našli, kako leži na cesti v Barceloni. Umrl je pozneje v bolnišnici. Pred tem sta cestna delavca umrla zaradi vročinske kapi. Na jugu države danes pričakujejo do 45 stopinj Celzija.

Na Dunaju so policijskim psom na nekem turnirju obuli posebne čevlje, da bi jim pred opeklinami zavarovali blazinice tac. Medtem ko se je termometer v avstrijski prestolnici dvignil na 34 stopinj Celzija, se lahko tla segrejejo na več kot 50 stopinj, je ob tem opozorila policija.

Na Nizozemskem so zaradi asfalta, ki se je začel topiti, zaprli določene dele avtocest. V občini Zwolle v osrednjem delu države pa od petka sekajo veje na okoli stotih topolih iz bojazni, da bi se lahko zaradi izsušenosti začele veje lomiti in povzročiti nevarnost, je poročala nizozemska javna televizija NOS.

V Franciji so ustavili štiri jedrske reaktorje, da bi preprečili preveliko segrevanje bližnjih rek, od koder črpajo vodo za hlajenje reaktorjev in kamor jo nato tudi vračajo.

Vročina, ki je zajela dve tretjini države, sicer ni preprečila množičnega odhoda Francozov na počitnice. Do konca dopoldneva so zabeležili za skupno 670 kilometrov prometnih zastojev.

Tudi v Italiji je danes “črni dan” na cestah, saj se tudi Italijani množično odpravljajo na dopust. Tudi njim grozijo prometni zastoji na žgočem soncu na severu, medtem ko naj bi jug popoldne zajela neurja.

Na Švedsko, kjer so zabeležili najbolj vroč julij v zadnjih 250 letih in vrsto požarov, so se medtem danes vrnile za ta letni čas normalnejše temperature med 20 in 25 stopinjami Celzija, še navaja AFP.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine