14.6 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

V Estoniji odkrili spomenik žrtvam komunizma, v Sloveniji še vedno ne premoremo niti enega obeležja z omembo revolucionarnega nasilja

V Talinu so postavili spomenik žrtvam komunizma, na katerega so enega za drugim zapisali imena več kot 22 tisoč ljudi, ki jih je sovjetski režim pokončal med leti 1940 in 1990. V Sloveniji še vedno ni niti enega obeležja z omembo revolucionarnega nasilja in komunističnega genocida nad Slovenci, pobitimi med in po drugi svetovni vojni s strani titoističnega režima.

 

Spomenik žrtvam komunizma v Estoniji je razdeljen na dva dela: “potovanje” vzdolž temnega koridorja spomina, kjer so v spominsko steno vgravirana imena žrtev, in “hišni vrt”, bujni park okrog koridorja, ki simbolizira ljudi, ki so bili iztrgani iz miru svojega življenja in so umrli zaradi Stalinovih privržencev.

Spomenik žrtvam komunizma je nastal na zahtevo estonskega pravosodnega ministrstva, odkrit pa je bil ob 100. obletnici estonske neodvisnosti, ki so jo praznovali 23. avgusta 2018.

Istočasno ob odkritju spomenika so vzpostavili tudi spletno stran (www.memoriaal.ee), ki pomaga ljudem najti ploščo z imenom žrtve, ki jo iščejo. Del spomenika je namenjen tudi “vojaškim elitam in vojnim junakom”, 801 vojakom, ki so bili prve žrtve Stalinove represije leta 1940. “Ko obiščemo ta kraj, pomislimo na to, da za nas cena svobodne države ni abstraktna. Izguba svobode, ki je sledila po sporazumu med nacističnim in komunističnim režimom, je stalo življenja več kot ene petine našega prebivalstva,” je povedal pravosodni minister Urmas Reinsalu.

 

Foto: twitter

Estonska vlada pa si želi še več, poroča spletna stran Agensir. V njihovem načrtu je namreč “mednarodni muzej za žrtve komunizma” v Talinu. Spominsko obeležje in zbirka podatkov o žrtvah se še vedno dopolnjujeta, ureja pa ju fundacija Estonski inštitut zgodovinskega spomina.

M. S.

Zadnje novice

Sorodne vsebine