24.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

V Egiptu ubili 19 osumljenih za napad na koptske kristjane

Egiptovska policija je ubila 19 skrajnežev, osumljenih vpletenosti v petkov napad na avtobus s koptskimi kristjani, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočilo egiptovsko notranje ministrstvo.

Kot so pojasnili, so varnostne sile obkolile gorato območje v provinci Minya v osrednjem delu Egipta, kjer se je zgodil napad. Skrajneži so nato začeli streljati na policiste, ki so odgovorili s streljanjem in pri tem ubili 19 teroristov, je ministrstvo še zapisalo v sporočilu za javnost. V operaciji, za katero ministrstvo ni navedlo, kdaj je potekala, so tudi zasegli avtomatsko orožje.

Oboroženi napadalci so v provinci Minya v petek iz zasede napadli avtobus s koptskimi kristjani na poti do samostana in začeli streljati nanj. Pri tem so ubili sedem ljudi in jih 14 ranili. Odgovornost za napad je prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država (IS).

Kopti, ki predstavljajo deset odstotkov vsega prebivalstva Egipta, so bili v minulih letih večkrat tarča napadov IS. Aprila lani so skrajneži v dveh bombnih napadih na koptske cerkve ubili več kot 40 ljudi, mesec pozneje pa so v provinci Minya ustrelili in ubili še 30 Koptov, ki so bili z avtobusom na poti v samostan.

Egiptovska vojska je februarja letos začela večjo ofenzivo proti IS na Sinajskem polotoku, kjer so skrajneži od strmoglavljenja predsednika Mohameda Mursija leta 2013 uspeli ohraniti močno prisotnost. Vojska naj bi po lastnih navedbah v operaciji Sinaj 2018 odtlej ubila več kot 450 skrajnežev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine